Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Giedderohtu

PAISTUNTURIT  KEVO
GIEDDEROHTU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

081

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Noin 250 m Jeagelveijohkasta pohjoiseen Sirddaoaivin itäpuolelta laskevan Vuolit Bursaájan kohdalta. Korkeuskäyrän 340 kohdalla. Noin 5km Aittijoelta Tenon

Kuvan kammi on purettu ja uusi tehty tilalle 2017.
Muistetaan jotta omistajalla/haltijalla on ensisijainen oikeus erämaissa oleviin rakennuksiin/kammeihin. Muut kulkijat väistyy.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

hyvässä kunnossa

2011

20.8.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7733530

3465910

Huom:

LISÄKUVIA

Giedderohtun kammi löytyy MML:n karttapaikan kartalta (2007) alkaen.
Kammi on rakennettu kokonaan uudestaan (2017). Vanha kammi on ilmeisesti poistunut samassa yhtetydessä. Uusi kammikin on yksityinen. Se on edeltäjänsä kaltainen mutta tehty lautatavarasta koivun rukojen sijasta. Vesieristeen päällä turve, niin kuin kammissa kuuluukin olla.
Vanha turvekammi oli sisämitoiltaan vajaat 3m kanttiinsa. Puurunko kohtuullisen hyvässä kunnossa (2011), kaminan takana ja piipun ympärillä homevikaa. Lattia on pettänyt oven edestä. Turpeet vain vähän painuneita. Kamiina hyvin ruosteinen. Pienellä kunnostuksella kammista saa vielä hyvän tauko- ja suojapaikan.  
Kammi sijaitsee vanhalla rakennuspikalla jossa useiden kammien jäänteitä. Aivan vanhan kammin vieressä on saman kokoisen kammin neliskulmainen turvekumpu. Siinä ei näy enää puuosia tai sokkelikiveystä.
Hieman kammin ovelta itään on pienen kammin turvekummut. Liekö varasto/kellari tai vastaava. Kovin pieni asuinkäyttöön. "Jeagelveijohkan varteen tuotiin aikanaan hevonen kesälaitumille, ja sillä oli samassa kentässä jonkinlainen suojakin."
Edellisistä jo parisen kymmentä metriä idemmäs loivan kumpareen päällä on vielä kammin paikka. Tämä on vanhempi ja/tai  turvetta on käytety niukemmin.

Päiväkirjamerkintöjä: