Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Kaavan talon kammi

PAISTUNTURIT  KEVO
KAAVAN TALON KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

021B

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Kevon kanjonin pohjoispäässä Balddotjärvien koillispuolella. Nykyisestä valvontatuvalta noin 200m. n. 10km Kevinsuusta ylävirtaan.


www.finna.fi palvelusta löytyy kuva samasta kammista. Sen mukaan kyseessä on Kaavan talon kalakammi:
"Kaavan talon turvekammi sijaitsee n. 10 km Utsjoen ja Kevojoen yhtymäkohdasta Kevojokea ylöspäin suunnitteilla olevan luonnonpuiston alueella. Kammissa asuvat kalassa olevat 2-3 henkilöä. Kalastus on pääasiassa verkkokalastusta Kevojoen yläjuoksulla olevilla Njaggal-järvillä. Kalastamaan saavutaan yleensä n. 2-3 viikoksi syyskuussa sekä lyhyeksi ajaksi heinänteon jälkeen n. elokuun puolivälissä nousemalla soutuveneellä sauvomalla ja vetämällä Kevojokea. Veneessä on helppo kuljettaa kalansaalis takaisin."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut


15.02.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7733300

3498800

Huom:


Koordinaatit suuntaa antavia.

Kammi merkitty taloudelliselle kartalle vuodelta 1968 merkinnällä "Turvekota". Suomi yleiskartassa vuodelta 1950 on kodan merkintä joen toisella puolella “oiskohan sama”. Tuon 1:400 000 kartan tarkkuus on sellainen että kotakin on voitu piirtää “sen järven” rantaan vaikkakin hiukan väärälle puolen. Itse järvikin on lipunut noin 1km alavirtaan.

Ohi kuljin 1979 mutta ei jäänyt mielikuvaa kuin valvontatuvasta. Kammia ei näy enään 1970-luvun topokartalla.
Valvontatuvan tuntumassa on vielä jäljellä Juhon kammi 021A. Se on eri kohde.

Museoviraston arkisto olevaassa tutkija Teppo Korhosen kertomuksesta vuodelta 1995 (www.kyppi.fi/to.aspx?id=117.8728) mainitaan kammin raunio. Se olisi 200 metriä metsähallituksen kämpältä,  joen itäpuolella. Turvekammin maatunut jäännös olisi ollut läpimitaltaan 3 m. Keskellä näkyi vielä tulisijan paikka. Ovi on ollut rinteen puolella.

Koordinaatit likiarvoja. Tarkkaa sijaintia ei ole tiedossa. Ei myöskään varmuutta jotta Korhosen matkakertomuksen raunio olisi sama kohde. Tuolla seudulla on ollut useita kammeja.
Tämä Kaavan kammi on kuitenkin ollut putouksen yläpuolella. Se selviää VW.n valokuvien järjestyksestäkin.

Päiväkirjamerkintöjä: