Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Keräsen kammi

PAISTUNTURIT  KEVO
KERÄSEN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

 Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

055

Edellinen

Seuraava

Kammi

Keräsjávrin luoteisrannalla Hieman järven puolivälin lounaispuolella. Kevon puiston raja kulkee järveä pitkin. Petsikosta tien varrelta on matkaa noin 13,5km länteen.

 Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004 kiikarietäisyys

29.12.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7706070

3496010

Huom:

LISÄKUVIA  

Rakennuksen merkintä löytyy 1975 topokartasta ja vielä MML:n karttapaikan kartasta vuodelta 2018.
Kiikaroimalla järven vastarannan mäeltä (2004) en havainnut mitään kammiin viittaavaa sillä rantakaistaleella johon kartan piirtäjä on kammin merkinnyt. Koivun lehdetkään ei maastoa peitellyt  joten ehjän rakennelman olisi luulut näkyneen.
Vuoden 1975 kuvassa oleva kammi on tuolloin jo ollut huonossa kunnossa. Sen ympärillä oleva koivikko on tiheämpi kuin kuvissa 2004.
"Paistunturin 055 Keräsen kammi on kortiston kuvassa melkein keskellä. Hieman keskikohdasta vasemmalle on koivuja tiheämmässä. Siinä on kammin raunio. 85-syksyllä kammin katto oli jo painunut sisään, eikä se enää ollut käyttökelpoinen. Kammi on romahtanut 80-luvun lopulla. Nykyisin siinä puskassa on vain turvekasa. Keräsenkammi oli rakennettu 50 luvun puolivälin paikkeilla." (NL 2011)
Ruktajärvellä (2004) tapasin paikallisen joka sanoi jotta kammin pitäisi olla olemassa. Ilmeisesti kuitenkin on puhuttu eri paikasta tai eri ikäisestä kammista.
Ihmetyttää se miksi kammi on vielä merkitty MML:n karttapaikalle 2018 jos siellä ei olisi mitään.  
Paistunturin erämaa-alueen ja siihen liittyvien soidensuojelualueiden hoito- ja käyttösuunnitelmaan vuodelta 2008 on liitetty kartta sivulle 102. Tuossa kartassa on merkintä yksityisestä sopimuksettomasta rakennuksesta Keräsjávrin ja Guhkesjávrin välisen kannaksen kieppeille. Kun Keräsen kammi on Kevon puiston kieppeillä niin tämän merkinnän ei pitäisi liittyä ko. kammiin.
Vielä jää kysymysmerkkejä.

Päiväkirjamerkintöjä:

14.6.2004 "Rupesi sitten jatkuvammin satamaan. Pistelin tavarat kasaan ja läksin matkaan. Tihkusadetta kaakon suunnalta. Ei huvita jäädä telttaan makoilemaan vaan mieluummin sitten eteenpäin vaikka hiukan kastuu.
Koitin matkalla kiikaroida sitä Keräsjärven vastarannan kammia joka kartoilla kummittelee. Ei näkynyt mitään isompaa tai muutakaan asumukseen viittaavaa siinä kartan osoittamalla niemellä. Jotain harmaata niin kuin pari hirttä oli siinä missä kartan merkintäkin. Voivat olla kaatuneita koivujakin. Kymmeniä vuosia on kammi ollut poissa, niin uskon. Ranta oli siellä avoin eikä puissa lehtiä, jos jotain olis ollu se olis näkynyt. Tarkkailupaikkani oli kapean järven vastarannan korkealla rantatörmällä. Kiikaroin useasta suunnasta vastarantaa pitemmältä matkaa. Vaikea uskoa että sinne olisi kokonainen ehjä kammi voinut piiloutua minun katseeltani."