Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Kuivi

PAISTUNTURIT  KEVO
KUIVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

031

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Guivi tunturin itäpuolella n.3,6km huipulta. Gamajohkan pohjoisrannalla.

KUVASSA VANHA TUPA JOTA ON MYYTY POIS KULJETETTAVAKSI.
KÄMPPÄ OLI KUITENKIN VIELÄ PAIKALLAAN SYYSKUUSSA 2023

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004, 2011

13.09.2023

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

2022 (1972)

7725840

3481380

Huom:

LISÄKUVIA

luontoon.fi 22.3.2023. Uniikki tupa avattu Utsjoella.
Guivi / Kuivi, autiotupa. Tupa on rakennettu syksyllä 2022.
Samassa rakennuksessa tilat sekä poronhoitajille että retkeilijöille.
Autiotupa 6 hlö, varustus: Tuvassa kamiina, kaasukeitin ja kerrossängyt. Pihapiirissä puuliiteri sekä kuivakäymälä-huoltovarastorakennus.

luontoon.fi  22.3.2022
”Kevon luonnonpuistoon rakennetaan uusi autiotupa. Käyttökiellossa olleen Guivin kämpän tilalle rakennetaan kevään ja kesän 2022 aikana uusi autio-/huoltotupa."

Vanha tupa oli kelokämppä. Puuvaja oli ovelasti liitetty tuvan jatkeesi sen peräpuolelle sisäyhteydellä. Mainio asia talvikäyttöä ajatellen. Puuvaja laajennus tehty tiettävästi remontin yhteydessä 1995. Ekopiste sen sijaa on laitettu älyttömällä tavalla estämään näköaloja tuvasta Kuiville. Puuvajan uudelleenrakentamisesta yli jääneet kelot odotti kekona pihalla pääsyä puuvajaan (2004).
luontoon.fi 2018: ”Kuivi, autiotupa. Autiotupa, 10 hlö
Talvikäyttöinen tupa on rakennettu vuonna 1972. Varustus: Kamiina ja kaasukeitin."

Vanhassa Kuivin kämpässä havaittiin vakava sisäilmaongelma. Kämppä jatettiin kuitenkin auki ja sitä voi käyttää omalla vastuulla. Suositeltiin kuitenkin yöpymistä teltassa. Uuden rakentamisen yhteydessä vanha purettiin.
Rakennus on merkitty Topokartasta 1977 alkaen kaikkiin karttoihini. Oli ennen vuoden 1982 Kevon puiston laajennusta juuri puiston ulkopuolella.

Päiväkirjamerkintöjä:

18.6.2004 "Seurasin laiduntavaa porotokkaa tulevalla reitilläni ja toivoin niiden väistyvän ennen kuin jatkan matkaa. Eivät väistyneet joten kävelyni sai ne kasaantumaan ja kipittämään tunturiin pienet vasat mukanaan. Harmittaa pistää koko lauma liikkeelle vain sen takia että itsellä on tietty reitti ja päämäärä. Autiotupa tuli tyhjällä rinteellä näkyviin runsas kilometri ennemmin. Pitkiä nämä viimeiset kilometrit.
Komeaan paikkaan ovat tuvan laittaneet ja kuin pisteenä iin päälle tuli aurinkokin näkyviin. Tupa oli tyhjä ja rymistin sisään. Jalat on kuin tulessa 17.5km oli takana. Loppupään kivisempi taival jo kantapäitä arastellen. Nyt saappaat jalasta. Hyvänolon tunne hiipi sisikuntiin. Kaminaan lämpö ja tee-vesi kiehumaan.
Vilkuilin tupaa ympäriinsä. Muuten sama malli kuin aiemmat mutta puuvaja jatkettu tuvan taakse ja sinne yhteys sisäkautta laverien välistä. Fiksua ajatellen että tupa on talvella lähes lumen peitossa. Puuvajassa myös sisävessa talvikäyttöön, nyt kuitenkin auki. Eko "hömpötys" on tuonut nuo keräyspisteet joka täällä on pistetty tuohon pääikkunan puolelle pilaamaan maisemaa Kuivi (Guivi) tunturille. Idiootti paikka mutta taitaa olla talven lumien sanelema juttu sekin."