Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Ruktajärvi

PAISTUNTURIT  KEVO
RUKTAJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

045

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Luopmosjärvien koillispuolella olevan Ruktajärven itäpäässä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

(1979), 2004, 2011

07.02.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1972

7708600

3472510

Huom:

LISÄKUVIA  

Paikalla on metsähallituksen rakentama ja huoltama hirsinen tyyppitupa kymmenelle yöpyjälle.
Varustus: Kamiina ja kaasuliesi (02/2021).
Ei muistikuvaa, että olisin käynyt sisällä 1979, matkalla Kevon kanjonilta Tenon varteen. Karttaan piirtämäni punainen viiva kulkureitistä menee harjulla polkua pitkin. Taisi olla pari mopoa pihassa.
Käydessäni paikalla 2004 pihalla oli 26 rippikoululeiriläistä. Pihamaa on kunnostettu ja tuvan edustalla ja poluilla pikkukiviä estämässä hiekan kantautumista tupaan.
Rannan suunnalla puolikodan mallinen nuotiopaikka (sääsuojalaavu). Sivummalla iso halkoliiteri. Lisäksi paikalla wc:n lisäksi pieni varasto ja katos teltan pohjalavoille. Paikka on vilkkaassa käytössä onhan se Kevin kanjonireitin varrella.

Päiväkirjamerkintöjä:

16.6.2004 "Tihutti ja vilutti joten en jäänyt kahvia keittelemään vaan jatkoin ylös. Geatkikielasin laen pohjoispään ylityksessä mahtavat maisemat Luomusjärville mutta sateen takia vain pikainen valokuvaus ja kartan katselu. lasku puiston rajalle ja oikaisu Kevon polulle. Vielä 600m ja olin Ruktajärven autiotuvalla.
Tuvan pihamaa täynnä telttoja ja tuvan seinusta täynnä rinkkoja. Paikalla rippileiri, vetäjät ja 26 leiriläistä. Mieli teki lähteä jatkamaan mutta en olisi jaksanut. Mukavaa porukkaa mutta vilinä mikä vilinä. Tyhjensivät tuvan että sain rauhassa laittaa sapuskat ja syödä. Pistin teltan sivummalle jotta saavat ja saan olla rauhassa. Olivat Taipalsaarelta (tai joku semmoinen). Yksi vetäjistä oli kotoisin tältä paliskunnalta ja hänen setä oli Hans Niittyvuopio Muotkan Ruoktusta. Jonkun verran tuli jutusteltua ja aika vierähti. Ruktajärven tupa on niitä lapin vilkkaimpia. Hiekkainen maaperä ei ole mitenkään voinut kestää sellaista kulutusta. Siksi tuvan ympäristö on rakennettu. Polut on rajattu ja niille on tuotu karkeampaa hiekkaa toisaalta. Polkujen vierustat on peitetty turpeella. Tuvan portaiden ylin tasanne on teräsritilästä piha tuvan edessä pienistä kivistä. Näillä toimenpiteillä tupaan ei kantaudu hiekkaa eikä sateen jäljiltä koko pihamaa ole kuravelliä.
Telttapaikka hieman sottainen (märkä humuspitoinen hiekka). Unensaanti ensi kerran pyöriskelyä."