Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Aiteenjoki

PÖYRISJÄRVI
AITEENJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

034

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Aiteenjoen pohjoispuolella jängän takana Kollivaaralta laskevan puron suulta n.200m pohjoiseen. Honkavaaran eteläpuolella mäntyrykelmästä noin 100m etelään.


KAMMI ON PALANUT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut


09.11.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1981

7607970

3399600

Huom:

LISÄKUVIA

Kammi on palanut. Jäljellä on vain rinteessä oleva kuoppa ja muurattu piippu. Palosta kertoo hiirtynyt ovi ja kuopan sisäpuolen mustunut turve. Heinikko kuopan ympärillä on vihreää, eikä ympärillä näy muutenkaan palon merkkejä. Tästä voisi päätellä palon rajoittuneen vain sisätiloihin tai palosta on kulunu useita vuosia. Myös palon syy jää arvailujen varaan.

Vieraskirjan mukaan paikalliset kutsuvat Honkavaaraksi. Samassa paikassa on ollut kammi sota-ajasta lähtien. Ensimmäinen lahosi ja maatui. Toinen 60-luvulla rakennettu paloi 70-luvulla. Tämä kammi oli vuodelta 1981 ja tehty riekon pyyntiä varten.

Kyseessä oli pieni 2-3 hengen turvekammi. Kunnostusta oli tehty 2009 talvella. Avotakka ja maapohja, 2 lautalaveria, ovena vanerilevy. Ei puuhuoltoa.
Kammi oli merkitty MML:n vanhemman karttapaikan topokartalle ilmeisesti hiukan liian itään. Ei merkintöjä GT-kartoissa tai muissakaan uudemmissa paperikartoissani. Ei esiintynyt enää MML:n karttapaikalla 2009 mutta rakennuksen täppä karttapaikalla 2020.
"Turvekammissa on sisäpuolella vajaan metrin korkeuteen asti lautavuoraus. Katto tyypillisesti koivurungoista. Kaksi matalaa laveria. Hiukan näyttää home vaivaavan. Piipun peltihormin ympärillä muurausta."
MR 2007.
"Aiteenjoen kammin lautavuoraus on sisältä uusittu vuonna 2009. Kammi on maapohjainen, lautalaverit kummallakin puolella noin 10 senttiä irti maasta, välissä noin 35 sentin rako. Avotakka on luonnonkivistä muurattu, hormin muuraus ulottuu kattoon asti ja hormi jatkuu peltitorvena ulkopuolella. Vesikatto on turpeilla peitetty, tunturikoivuista tehty runko. Homeesta ei ollut mitään merkkiä remontin jälkeen, eikä ainakaan nyt talvella. Tilaa on hyvin kahdelle yöpyjälle ja kolmannellekin, jos laverien välin saa peitettyä risuilla, vaatteilla tms. Vesivaneerista on tehty hatara ovi. Ei puuhuoltoa." PS 2009
Talvella vettä saa Aiteenjoessa olevasta virtapaikasta, vähän joenmutkassa olevan kosken yläpuolelta. Lauhalla säällä avoin. 

Päiväkirjamerkintöjä: