Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Kaamusjärvi

PÖYRISJÄRVI
KAAMUSJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

016A

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa

Termisvaaran länsipuolella noin 10,5km Näkkälän kylästä pohjoiseen. Kaamusjärven koillispuolella olevan pienen lammen itärannalla.PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu


05.03.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1963

7627530

3363160

Huom:

LISÄKUVIA

Paikalla on rajamiesten ruskeaksi petsattu lautamaja. Lukittu. Oven päällä olevassa kyltissä vuosiluku 63.
GT-kartta vuodelta 1980 tuntee rakennuksen. 1965 autoilijan tiekartassa on merkintä mutta sen kartan tarkkuus on huono. Tupa jää erämaarajauksen ulkopuolelle joten siitä ei ole tietoa metsähallituksen julkaisussa A No96, harmi.
Pohjois-Suomen autiomajat oppaassa vuodelta 1958 on kohde nimeltä KAAMUSJÄRVI "Näkkäläjärvestä n.13km pohjoiseen sijaitsevien Törmisvaaran ja Kaamusjärven välisessä maastossa talvikäyttöinen parakkilevymaja. Heikossa kunnossa. Säästö-kamina. Majoitustilaa 3-5 henkilölle. Polttopuuta".
Tällä tarkoitetaan edellistä rajamiesten majaa joka on ollut avoin. Sen paikka sekä tulisijojen kivikasoja on n. 50m pohjoisempana.
"Siccajärven isännän mukaan Kaamusjärven rannalla eikä sen lähettyvillä ole ollut (avointa) tupaa lukuunottamatta Kaamusjärven vanhaa avointa rajatupaa, joka sijainnut nykyisestä rajatuvasta viitisenkymmentä metriä pohjoisempana.
Vanhasta tuvasta havaittavissa avoin kenttä, jossa rakennussija. Poltettu tai palanut."
(Vänkä 2011)
Tuo vanha tupa on poistunut 1997. "1997 tulin Tierbmesvarrin yli ja laskeuduin Kaamusjärven rajan tuvalle ... . Sen vieressä oleva autiotupa oli purettu tai poltettu aivan tänä kesänä varmaankin. Palojäljet olivat niin tuoreet. Myöhästyin. Tästä kämpästä en kerinnyt saada kuvaa arkistoon.?" (PKK 2015)

Näillä kulmilla on, ilmeisesti poromiehillä, siirreltäviä parakkeja. Niitä on havaittu Kaamusjärvellä ja Termisvaaran rinteellä. Katso 068  Rovaniemen parakki.

Vuoden 1968 Yleiskarttakirjassa on merkintä rakennuksesta noin 2km etelämpänä. Siinä kartassa ei ole merkintää tämän tuvan kohdalla joten epäilen virhettä. Katso: 016B Kaamusjärven joki.

Päiväkirjamerkintöjä: