Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Vuomajärvi kannas

PÖYRISJÄRVI
VUOMAJÄRVI KANNAS

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

021A

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Vuomajärvien välisen kannaksen puolivälissä.PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa


12.01.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7618040

3375880

Huom:

LISÄKUVIA 

Kämppä näkyy 1973 ja 1997 Topokartassa ja 2008-19 MML:n karttapaikalla.
Pohjois-Suomen autiomajat oppaassa vuodelta 1958 on kohde Vuomajärvi: "Pöyrisjokeen laskevan Vuomajärven rannalla Mahkuvaara-nimisen vaaran pohjoispuolella talvikäyttöinen maja. Huonossa kunnossa. Takka. Majoitustilaa 5 henkilölle. Polttopuuta". 1958 opaskirja saattaa tarkoittaa tätä kohdetta.
Vanha hirsinen kunnan autiotupa "Kunnantupa" on poistunut ja tilalle on rakennettu lautaverhoiltu kämppä. Tupa näkyy siis vielä 2019 mutta sen kunnosta ei ole tietoa 2010 jälkeen. Tuvan kyljessä on verkkojen kuivaukseen telineet ja vanhat kunnantuvatkin rakennettiin katovuosien nälänhätää tasaamaa kalaisiin paikkoihin. Kalakämpäksi tätä voinee siis kutsua. Tämä nykyinen kämppä on lukittu.
Hetan Jussa mainitsee nettiblogissaan (http://hetanjussa.blogspot.com/  1.5.2010)  ”Kirkkoherra Aatu Laitisen aloitteesta teetettiin autiotuvat Pöyrisjärveen, Vuomajärveen ja Ounasjoen rannalle Ällönmaahan. Näitä sanottiin kunnantuviksi. Ällönmaan tupa olisi palanut kymmeniä vuosia sitten. Pöyrisjärven tupa olisia hajoitettu sota-ajan jälkeen. Vuomajärven tupa olisi vielä pystyssä.”

Entistä Enontekiötä kuvin 1. kirjassa esitellään Vuontisjärven kunnantupa: ”1890-kuvulla saatiin tuvat Pöyrisjärveen, Vuomajärveen ja Ounasjoen varteen Ällönmaahan. Kaikki kolme tupaa olivat samojen piirustusten mukaan tehtyjä. Mitat olivat n.2,5 x 3,5m, korkeus tasakertaan 2m, multapenkit alla, tkatto turpeesta, jolloin se tuli lämmönpitäväksi. Ovi oli päädyssä, kivipiisi ovipäädyn nurkassa, vastapäisellä seinällä oli pieni 6-ruutuinen ikkuna ja tuvan perällä tuvan levyinen laveri eli ritsi.”
Tupa on luhistunut tiettävästi ennen vuotta 1970.

Täyttä varmuutta vanhan kunnantuvan sijainnista ei minulla ole. Nykyisen tuvan edustalla on ollut ilmakuvan mukaan paikka joka selvästi on ihmisen muokkaama.  Kertomuksia Lapista, osa 1 kirjassa on kuva kunnantuvasta vuodelta 1963. Tuossa kuvassa tupa on avoimemmassa maastossa ja mielestäni korkeammalla kuin nykyinen lautamökki. Toisaalta kuvassa näkyy myös kuoppia jotka voivat olla vanhoja peurakuoppia joiden luonnollinen sijainti olisi kannaksen kapeikossa. Tuon 1963 kuvan taustan maisematkin sopisivat nykyisen lautamökin kohdille jolloin kuva olisi otettu eteläkaakkon, Vuomavaaran jäädessä taustalle.

Saara Harviainen kertoo tuvalla käynnistä (1960-luku) kirjassaan "Jälkijättöjä". Tuvan huonon kunnon kuvauksen jälkee maininta "Ei tässä enää ihmiset yövy. Kumpareen takana tavoitin Uulan uuden lukitun kalatuvan.”  (Vänkä)

Läheisistä "Kammeista 21B ja 22 ei ollut havaintoa talvella 2010. Lumen alla olisi voinut jotain olla." (Lyde 2010)

Päiväkirjamerkintöjä: