Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Jyppyrän palovartijan maja

PÖYRISJÄRVI
JYPPYRÄN PALOVARTIJAN MAJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

051A

Edellinen

Seuraava

Ei tiedossa

Hetan kylän koillispuolella olevan Jyppyrä tunturin eteläpään laella. Laavusta 20m kaakkoon luontotuvalta tulevan polun vieressä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Postunut

2017

26.08.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7594360

3363340

Huom:

LISÄKUVIA

Aikaisemmin Jyppyrää on pidetty palvospaikkana. Vaaran päällä 1800-luvulla sijainnut seitakivi on perimätiedon mukaan vieritetty Ounasjärveen. Jyppyrän laki on myös ollut paikallinen juhannusten viettopaikka ennen sotia. Rinteellä on ollut hiihtohissi jo 1969 kartan mukaan. Eli kulttuurikerroksia löytyy
Vuoden 1969 topokartassa on rakennuksen merkintä korkeimman huipun kaakkoispuolella. Siinä lukee Palovartio. Juuri siinä kohtaa on maassa jäänteet pienen majan kivijalasta ja kasa tiiliä. Rakennus on ollut kooltaan noin 3x4m. Eli tyypillisen palovastijan kojun kokoinen.
Myöhemmin paikalla ollut päivätupa (051B) oli lähellä mäen lakea.
Tunturilapin maakuntakaavan liitteen mukaan läheisen Pyhäkeron palovartijan maja olisi purettu 1946 jolloin palovartiointi olisi siirtynyt Jyppyrälle. Tässä on ristiriita sen kanssa että Pyhäkeron palovartijan maja mainitaan vielä 1957 oppaassa.
Milloin siis palovartiointi alkanut ja mökki rakennettu? Onko tässä ensimmäinen tupa ja päivätupana ollut hirsitupa jatkanut myöhemmin toisena tupana? Olisiko tässä kohtaa voinut olla ihan joku muu rakennus?

Päiväkirjamerkintöjä: