Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Jyppyrän päivätupa

PÖYRISJÄRVI
JYPPYRÄN PÄIVÄTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

051B

Edellinen

Seuraava

Päivätupa

Hetan kylän koillispuolella olevan Jyppyrä tunturin eteläpään laella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle

2002, 2017

26.08.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7594390

3363290

Huom:

LISÄKUVIA

Jyppyrän laella oli pieni hirsitupa noin vuoteen 2005 jolloin uusi näköalakota (051C) valmistui hieman alemas. Tupa on ollut ainakin loppuaikanaan lukittu päivätupa jonka avaimen on saanut luontotuvalta. Tupa on ollut kooltaan 3-5m kanttiinsa ja sen edessä oli pieni näköalaterassi.
Tuvassa ei ollut lavereita mutta kamiina oli. Tupa siirrettiin kylän länsipuolelle Ruotolehtoon Metsähallituksen huoltomiesten taukotuvaksi (Vänkä).
Tuvan vieressä ollut betonimöhkäle on paikalla vielä 2017. Se on voinut liittyä paikalla olleeseen radiomastoon tai hiihtohissiin.
Tuvan rakentamisen ajankohtaa en tiedä enkä alkuperäistä käyttötarkoitusta. Tyyliltään se on 70-80 luvulta. Sanotaan sen olleen palovartijan majan. Tyyliltään palovartijan majoja on ollut erilaisia. Myös tämän tyyppisiä on mm. Kumputunturilla. Mahdollista on myös se että alkuperäinen maja (051A) on korvattu myöhemmin hieman paremmalla majalla.
Palovartiointi majoista käsin lopetettin 1980-luvulla.

Päiväkirjamerkintöjä:

30.8.2002 Perjantai 1. Vaelluspäivä

"Kartan mukaan reittini lähtisi luontokeskuksen takaa joten poikkesin sinne tutustumaan. Mukava näyttely ja palveleva henkilökunta. Vaan kun oli jo kiire ja hinku päästä tunturiin. Nousin Jyppyrän laelle josta mukavat maisemat. Laen tupa on lukittu, avaimen saa luontokeskuksesta niin kuin Sissangin kodankin jonne seuraavaksi suuntasin."