Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Korteoja

PÖYRISJÄRVI
KORTEOJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

040

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Suukisvaaran luoteispuolella Suukisjokeen laskevan Korteojan itäpuolisella korkealla penkalla. Noin 300m Suukisjoesta.


Eipä ole suuria muutoksia liki 20-vuoden aikana. Pihamaa toki kuluneut enemmän.
Kämpän käyttö taitaa olla lisääntynyt.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2002

12.09.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1954 (1967)

7615520

3394080

Huom:

LISÄKUVIA 

luontoon.fi 03/2021 ”Korteoja, Autiotupa, 6 hlö. Varustus: Kamiina. Huollosta vastaava: Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut.”
Vertailemalla kuvia vuosilta 2002 ja 2021 huomaa ettei tuvalla ole remonttimiehet käyneet, onko ollut edes tarvetta. Samat laverit ja pöydät näyttäsi sisällä olevan.
Tuvan puuhuollossa oli tauko mutta on taasen puuhuollon piirissä. (KS 2021)
Hirsitupa jossa lautaeteinen. Metsähallituksen autiotupana oleva entinen rajamiesten maja. Kämppä oli jostain syystä hankala löytää. Etelästäpäin tultaessa maasto hiukan hankala. Kämppä kuitenkin mukavalla paikalla kumpareen päällä. Vesi hieman kaukana. Nämä vanhemmat kämpät on aina mukavan persoonallisia. Pihan kulumattomudesta päätellen kesäisiä kävijöitä ei ole tungokseen asti. Miksi rajamiesten maja on ollut näinkin kaukana rajalta (11,5km) ?

Talvella vettä saa rinteen alla virtaavasta matalasta purosta mutta ilman lumikenkiä vesi saattaa jäädä hakematta.

Autiotuvat kirjan mukaan rakennettu 1954. Oven päällä kyltissä 1967.

Päiväkirjamerkintöjä:

9.9.2002 Maanantai 11. Vaelluspäivä

". . . Vielä olisi 1 1/2km tuvalle. Pieni matka jokivartta ja päätin nousta joelta ylös tunturimaahan. Oli mukava taas nähdä eteensä. Hieman kosteaa maa oli ja koitti tihuttaakin. Pääsin kuitenkin tuvan alapuolisille harjanteille joilla pari turhaa mutkaa. Viimein Korteojan tupa löytyi. Ovat piilottaneet nämä kämpät niin että meinaa ohi mennä. Polkujakin on turha etsiä sillä ovat sulan maan aikaan minimaalisella käytöllä. Polut loppuu ovelta tuvan nurkalle. Ei edes selvää reittiä vesipaikalle. Tupa on vanha rajamiesten tupa ja malliltaan Tsuukisäytsin kaltainen hirsineliö. Takaseinällä laveri 4-6 henkeä. Nurkassa kamina ja oven vieressä pieni pöytä ja samaa kokoa ikkuna. Eteinen on kylmä lautarakenteinen ja sen sivulla on puuliiteri. Täällä on hallitsijana tällä hetkellä metsähallitus ja siksi myös liiteri täynnä puuta. Olin aika poikki ja jalat huusi lepoa. Vaivasin niitä kuitenkin veden hakuun ja valokuvaukseen. Söin suklaata, lämmitin tuvan ja pidin taukoa. Seitsemän maissa olin sen verran levännyt että päätin lähteä koittamaan Suukisjoen kaloja. Eihän sitä kehtaa kotiin mennä ellei ole edes yrittänyt. Korteojassakin oli muutama kaloista tyhjä suvanto. Suukisjoelle tullessa ilmestyi ylle kotka tai iso haukka katselemaan kulkijaa. Hienossa jokivarressa heittelin ja selvittelin siiman sotkija kunnes alkoi hämärtää. Palasin oikoreittiä tuvalle. Tukeva makarooni ateria Spagettikastikkeella. Niinpä se vierähti tämäkin päivä. Pistin vielä tulta pesään. Ulkona tähtikirkas yö. Siis odotettavissa pakkasta. Yömyssyt kuksaan ja sitten untenmaille."

10.9.2002 Tiistai 12. Vaelluspäivä

"Kirkkain mielin uuteen päivään. Päätin pestä pään. Aamusta heti kamina täysille ja kaikki mahdolliset kattilat sen päälle. Eteisessä kun oli pesuvateja. Onpa tuosta päänpesusta kulunut aikaa. Koskas olin kotona ?... Kyllähän se hieman kömpelöä on ulkona mättäällä, vaan tulipa homma hoidettua. Mukava herätä tuvassa kun saa oikeen istualtaan laitella sapuskaa. Pilvinen sää, mutta ei mikään paha. Siispä kohti Suukisvaaraa."