Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Maaterjärvi

PÖYRISJÄRVI
MAATERJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

004

Edellinen

Seuraava

Autiotupa ja Rajamiesten tupa

Maaterjärven länsirannalla 0,5km järven pohjoispäädystä pienen puron pohjoispuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Purettu

2002

16.04.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

Ennen 1958, 1964 ja 1975

7641230

3375640

Huom:

LISÄKUVIA
 

Ei ollut paljoa varpuja ehtinyt tuvan raivatulle paikalle kasvaa kun  kävin 4,9,2002. Paikalla on ollut autiotupa ja rajamiesten kämppä. Lisäksi rannassa on ollut sauna. Kämpät ovat olleet vierekkäin.
Autiotupa on ollut pienempi ja vanhempi lautamaja. Lieneekö sama kuin vuoden 1958 autiomajat kirjassa mainittu "Parakkilevymaja". Autiotupa on ollut kooltaan noin 3x4m ja päässä vielä pieni eteinen. Aika ränsistyneen oloinen jo 1988 mutta lienee ollut käyttökunnossa loppuun asti. Olihan vieressä uudempi rajamiesten tupa. Kaipa nuo ovat kunnossa pitäneet.
Rajatuvan perusosa on ollut hirrestä. Siihen sitten tuvan levyinen lautaeteinen päätyyn ja toiseen päähän kookas varasto isolla ovella. Oven edessä ramppi joten kulkupelin on tuonne saanut suojaan. Sauna on ollut kuvan mukaan aivan rannassa. Samaan kuvaan tupien kanssa ne ei ole sopineet mutta tuskin sauna kaukana on ollut. Sauna on ollut hirsinen ja kuvan mukaan vajaa 3m syvä mutta nelisen metriä leveä. Salvosten mukaan siinä on löylyhuoneen lisäksi ollut toinen huone. Sauna on ollut pystyssä vielä 1999 mutta sitä ei näy enää MML:n karttapaikan ilmakuvassa joka on vuodelta 2001. Ilmakuvassa näkyy vielä rajamiesten tupa selvästi. Autiotupaakaan ei näy tuossa ilmakuvassa. Autiotuvat kirjan mukaan Maaterjärven autiopa olisi purettu 1996.
1977 topokarttaan ei ole merkitty yhtään rakennusta mutta tupien paikalta lähtee polku pohjoiseen, järven päätyyn.

Metsähallituksen julkaisu A No96 (Pöyrisjärven .....) kertoo seuraavaa: "Maaterjärven partiomaja, joka on rakennettu 1964 ja peruskorjattu keväällä 1983. Partiomajan yhteydessä oleva sauna on rakennettu keväällä 1975 Kalmakaltiolta siirretyistä vanhoista saunahirsistä."
Tunturivaeltajan opas vuodelta 1985: " Maaderjärvi. Pöyrisjärveltä n.12km pohjoiseen olevan Maaderjärven pohjoisrannalla talvikäyttöinen parakkilevymaja. Hyvässä kunnossa. Kamina. Majoitustilaa 6-10 henkilölle. Maja sijaitsee puuttomalla tunturiseudulla."
Kämppä esiintyy "Pohjois-Suomen autiomajat" oppaassa vuodelta 1958 "Pöyrisjärveltä n.12km pohjoiseen olevan Maaderjärven pohjoisrannalla talvikäyttöinen parakkilevymaja. Hyvässä kunnossa. Säästö-kamina. Majoitustilaa 6-10 henkilölle. Maja sijaitsee puuttomalla tunturiseudulla. Polttopuuta saatavissa 20km päästä".
Vuosien 1958 ja 1985 oppaat ovat ihailtavan yksimielisiä.

Päiväkirjamerkintöjä:

4.9.2002
"Maaterjärven puolivälin jälkeen ranta (kuljin rinteessä) muuttui vaikeampikulkuiseksi ja järven suuntainen tuuli viilensi. Ylitse lensi komeasti joutsenpariskunta. Entisellä rajamiesten tuvan paikalla oli vain tuhkaa, tiiliä ym sekä paljon nauloja. Paikalla on ollut myös sauna. Kunnollista tuulensuojaa piti hakea hieman pohjoisempaa. Sielläkin vain metrin kivitöyräs mutta se riitti. Ensin istumapaikan tyhjennys puolukoista ja sitten harrit kattilaan makaronilla ja maitojauheella kyyditettynä."