Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Tsuukisautsi

PÖYRISJÄRVI
TSUUKISAUTSI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

007

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Porokämppä

Suukisjoen latvalammen pohjoispuolella. Rajan mutkassa olevalta rajapisteestä 335 450m etelään puron itäpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2002

25.04.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7627980

3390910

Huom:

LISÄKUVIA 

"Tupa on lähinnä sääsuojaksi kelpaava. Kamiina on poistettu, ikkuna rikki ja kattohuovassa aukkoja. Sisällä oli raatokärpäsiä todella paljon, ilmeisesti jossakin nurkassa on niille jotakin evästä." (KooJii 2021)

Pienellä lautaeteisellä ja varastolla varustettu hirsikämppä. Kokoa kämpällä on hieman runsaat 3mx4m. Takaseinällä juoksi muurahaisia ja koputtelun jälkeen varisi purua. Ikkuna on halki mutta teipattu. Hieman nuhruinen ja huoltoa kaipaava. Vilkaisu ullakolle kertoo paljon käyttäjistä. Tupa on Kalmakaltio-Näkkälä reitin tuntumassa.

Kämppä näkyy ainakin jo 1980 GT-kartassa mutta on varmasti huomattavasti iäkkäämpi. Rajavartiotaustansa takia ei ilmeisesti ole piirretty aikaisempiin karttoihin. Toivotaan tuvalle pitkää ikää. Kämppä kaipaa puuhuoltoa ja vessaa.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.9.2002 Perjantai 8. Vaelluspäivä

"... Jos talo ei olisi pystyssä olisin märkänä hieman lirissä. Oikaisin lopussa vielä mönkijänuran tekemää mutkaa. (hyöty +-0). Tuvan kentälle tullessa huokaisin, talo ainakin pystyssä. Kattonäytti kunnolliselta. Seinähirret ok, ikkuna halki mutta teipattu. Eteisessä poltettavaa puuta ja sisällä ehjä, nähtävästi toisaalta siirretty kamina ja vielä hieman edellisten lämpöäkin tuvassa. Vai kuvittelinko. 11km pikamarssi tuli tehtyä. Perillä ennen kahta. Kuivaa päälle, kaminaan tuli ja märät kuivumaan. Purin rinkankin laverille jotta sain sen kattoon roikkumaan. Mahoton määrä märkää tavaraa mahtuukin yhden ihmisen kyytiin. Sää jatkui ulkona välillä sataen välillä vain tuullen. Sisällä lämpimässä tuvassa paistoin hauen, kirjoitin tätä vihkoa, keitin kahvit, kirjoitin, kävin valokuvaus lenkillä, keräilin poltettavaa halkovajaan, ym. Aika vierähti. Kahdeksan kieppeissä vielä poikkesin viereisellä rajapyykillä ja kusin kuningaskunnan puolelle. Matkaa n.400m tuvalta. Iltapalaksi pussimuonaa ja kaakao. Tavarat on kuivuneet joten pakkasin ne tehdäkseni tilaa mahdollisille yöllä tuleville. Kynttilän valossa sitten tämä päivä tapahtumineen paperille. Sainpas kiinni rästikirjoitukset."

7.9.2002 Lauantai 9. Vaelluspäivä

"(Tuvan kamina vaihdettu 19.4.2002 Hetan rajamiesten toimesta. Luin vieraskirjasta. Kiitos heille). Aamulla tupa oli kylmä ja taivas pilvessä. Tihutti, kuinkas muuten. Oli siinä hieman sinistäkin näkyvissä. Pakkasin verkalleen ja söin aamupalaa. Tuvan siivous ja vieraskirjan kuittaus..."