Pääsivu Lapin kämpät Pulju Korsatupa

PULJU
KORSATUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

003

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Korsajärven eteläpäästä n. 1km länsilounaaseen. Korsalompoloon lännestä laskevan puron pohjoislaidalla.


Piippu kaipaisi jo huoltoa

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2007

23.09.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7589150

3414820

Huom:

LISÄKUVIA 

Korsatupa, Korsajärvi, Korsa.
luontoon.fi (04/2021) ”Korsatupa, Autiotupa, 7 hlö. Varustus: Takka, sauna.”
Korsalla on ollut autiotupia jo kultaryntäyksen ajoilta 1870-luvulta. Nykyinen hirsikämppä näkyy kaikilla kartoillani.  
”Kulmakunnan talot oli aikoinaan velvoitettu rakentamaan ja pitämään yllä maja- ja toimipaikkaa, jossa pitäjän nimismies saattoi hoitaa virkaansa. . .  . . Tupa oli sittemmin kulkuvälineiden parantuessa jäänyt tarpeettomaksi ja muutettu autiotuvaksi. . .  . . . Juha tiesi Tammelan Vienon olleen kämpän rakentajana vuonna 1954.” (Hankea, sosetta, tulistelua s.164)
Retkilijän autiotuvat kirja antaa nykyisen tuvan rakentamisvuodekisi 1920-30 luvut. Korsatupa on Metsähallituksen hallintaan vuonna 1967 autiotuvaksi siirtynyt entinen ns. nimismiehentupa. Nimismiehen tuvat lakkautettiin 1960-luvulla. Kämppä on kunnostettu 2004.  Sauna rakennettu 1993. Kämpässa on iso avotakka. Ovesta oikealla kahdessa kerroksessa 4 petipaikkaa ja vasemmalla reunalla takan jälkeen yksi. Tuvan peräseinällä on iso ikkuna ja sen edessä pöytä. Jakkarat pöydän vieressä omituisen matalia. Tuvassa on lautaeteinen jonka ainokainen hylly oli täynnä pulloja.
Pihalla uudempi hyväkuntoinen sauna ja täysi puuvaja.
https://www.kyppi.fi: Kohde "Korsatuvan autiotupa"

Päiväkirjamerkintöjä:

13.8.2007
"... Korsajärven eteläpään länsirannalla jängän kohdilla kamalaa maastoa kunnes pääsin sille kolmion malliselle kankaalle jonka länsinurkassa on tupa. Mönkijänura perille.
Tupa on vanha, sauna uusi ja siisti. Tuvassa lautaeteinen jossa vain viinapullokokoelma. Itse tupa on tilava, vasemmalla avotakka, seinähylly ja yksi vuodepaikka. Toisella seinällä leveä alalaveri ja yläsängyt siis viisi vuodepaikkaa hyvillä patjoilla. Jalkoja kuumotti. Hikiset vaatteet nauloihin ja vedenhakuun. Ahh Kahvia..."

14.8 Ti
"... Palasin eilistä mönkijänuraa korsan tuvalle.
Päivä meni kahvitellen, housun läppien tarranauhoja ommellen, popkornia paistellen ja syöden. Luin pitkät pätkät tuvalle jätettyä kirjaa "Hankia, sosetta, tulistelua".
Alkuillasta sitten sauna lämpiämään. Keräsin pyykit ja kävin pesaisemassa ne kun vesi oli hiukan lämmennyt. Tein lisää puita ja kannoin vesiä. Pitäis riittää.
Ja riittihän ne. Olipa makoisat löylyt ja mukava saada itsestään 10 päivän pinttymät irti. Sauna on tilava, lauteille mahtuu hyvin 5 henkeä ja pesutilaakin jää. Sama porukka mahtuu hiukan tiiviimmästi pukuhuoneeseen ....
... Tässä sitä taas istun ikkunan ääressä. Siemailen kuksasta. Takka lämmittää selkää. ..."