Pääsivu Lapin kämpät Pulju Pyhävasa

PULJU
PYHÄVASA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

037

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kapsajoen pohjoisrannalla Pyhäjärvestä n.1,4km alajuoksuun. Joen pohjoispuolella olevan lammen ja joen välisen kannaksen itäpäässä. Puljun kylältä 12km itäkaakkoon.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2007

22.12.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1948 tai 1956

7570670

3422010

Huom:

LISÄKUVIA 

Pyhävasa, Pyhäjärvi (Kapsajoki). Kämppä näkyy 1980 GT-kartasta alkaen. Vuoden 1965 autoilijan tiekartassa on autiotuvan merkintä, mutta se on hiuka idempänä. Tuon kartan iästä ja tarkkuudesta johtuen oletan kuitenkin kyseessä olevan sama kämppä.
4-6 hengen siisti tupa jossa uudehko tiilinen avotakka. Mönkijänura tulee pihaan. Joen varressa vanha silta jonka pintalankut on uusittu. Pihalla puuvaja/WC hyvässä huollossa. Myös nuotiopaikka kunnossa. Pusikon raivausta täälläkin tarvitsisi.
Jokea pitkin menee jonkinmoinen melontareitti. Vieraskirjan mukaan huoltomiehet on käyneet juuri katselemassa ja suunnittelemassa tulipaikkoja jokivarteen (2007).

"Mieleeni on jäänyt, että Pyhäjärven (nyk. Pyhävasa) autiotuvan vieraskirjassa 70-luvun puolivälin paikkeilla olisi olut kertomus kämpän historiasta. Tämän mukaan kämppä olisi tehty 1948 uittotammen rakentamisen yhteydessä. Silta on rakennettu tammen paikalle" (JK 2014)

"Retkeilijän Autiotuvat" kirjan mukaan rakennus olisi rakennettu 1956.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.8.2007
"... Runttasin suorasuuntauksella Kapsajoelle ja sitä sitten 100m ylävirtaan.
Pyhävasan tupa myös tyhjillään, täällä sentään kävijöitä. Kalastajia, melojia ja muuten vaan mönkijällä saapuneita 4-5 ryhmää kuukaudessa (kesäaikaan). Kämppä on 3,5m leveä ja 4,5m pitkä. Ovi joelle ja sisään tultaessa takka oikealla puolella. Takka on uusi ja tehty tiilestä. Hormi ilman peltiä mutta ei sentään niin horo kuin Raijankiselällä, siellä oli joulupukkimitoitus. Täällä on laveri niin syvä jotta siinä mahtuu nukkumaan. Ikkunan uloin lasi puuttuu. Pieni pöytä ikkunan edessä, penkki ja vielä puulaatikko. Siistihän tämäkin. Ympäristö vain pusikkoinen.
Normaalit iltatoimet. Kaasun riittävyys askarruttaa kun ei ole kokemusta. Tuvista ei juuri keittoapua saa. On tuossa takan edessä kolmijalka, vaan en viitsi kattiloita sotkea nokeen kun kaasu on niin siisti.
Jalat on hiertyneet nivusista niin että kulku on kuin ... Toivottavasti tokenee.
Joen yli tulee tuosta vierestä silta. Kävin koittamassa kalaonnea mutta sain hauen. En ottanut.
Ei taida muita tulla joten uskallan jättää tavarat levälleen.

7.8 Ti
Nukutti hyvin, tuvan patjoja kaksin kappalein alla. Nousin varhain ..."