Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Kolmosjoki

SARMITUNTURI
KOLMOSJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

009

Edellinen

Seuraava

Vuokrakämppä

Kolmosjärven rannalla sen eteläpäässä Kolmosjoen itäpuolella. Noin 8km Raja-Joosepin tien ja siitä erkanevan Kolmosjokea seuraavan tien risteyksestä koilliseen.

Ivalon kaakkoispuolisen metsätalousalueen kulttuuriperintöinventointi 2010: (Tiivistelmä)
"Kolmosjärvi 4 koltta-aitta MH-tunnus: 131703. Aitta liittyy ilmeisesti Kolmosjoen vastarannalla sijaitsevaan kolttapirttiin ja navettaan.
Kohteen kuvaus: Aitta on yhä käytössä, sen sisällä on rakennusmateriaalia. Aitan koko on 2,2 mx 2,2 m, ja sen oviaukko on koilliseen. Aitassa on kuusi koirankaulasalvoksista pyöröhirsikertaa, ja hirret on numeroitu ilmeisesti uudelleen pystytyksen aikana."
Tuon kulttuuriperintöinventoinnin mukaan: ”Koltta-aitta sijaitsee Kolmosjärven eli Kolmâsjävrin lounaisrannalla, Kolmosvaaran ja Luusuavaaran välissä, Kolmosjoen luusuan itärannalla, entisellä Kolmostuvan savottakämppäalueella, jossa nykyään sijaitsee Villin Pohjolan vuokrakämppä.”       

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa


19.11.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7610080

3548540

Huom:

LISÄKUVIA
 

Ryhmä rakennuksia. Esiintyy topokartalla 1978 ja GT-kartalla 1981. Yksi mustaamaton neliö vuoden 1965 topokartassa.
Paikalla on nykyään Lomarenkaan. vuokrakämppä ja saunarakennus. Lisäksi paikalla on vanha koltta-aitta joka on paikan vanhin rakennus. Aitan hirret on numeroitu ja muutki tekijät viittaa siihen että aitta olis joskus siirretty. Paikalla on ilmeisesti ollut myös savottakämppä ja koltta-asutus.
Finna.fi palvelusta löytyy valokuva vanhasta torpasta vuodelta 1978. Se on sijainnut nykyisen tuvan takana ja on ilmeisesti alunperin kolttakämppä ja toiminut sittemmin myös savottakämppänä ja autiotupana.

Lomarenkaan vuokrakämppä 10745, Kolmosjoki ERÄKÄMPPÄ: (tiivistelmä)
"Inari: 8 + 0 henkilöä , 12.0 m²
Kämppään mahtuu 4 henkilöä, pinta-ala on 12 m² + 10 m². Kämpän lisäksi pihapiirissä on erillinen saunarakennus, jonka saunatupaan voi majoittua kesäaikaan 3-4 henkilöä.
Varustelu: kaasuliesi, takkakamiinalämmitys, valaistuksena kynttilä. Maakellari, juomavesi Kolmosjoesta, käyttövesi järvestä, ulkotulipaikka, savustuslaatikko. Laituri ja vene, hyvä uimaranta.
Pihapiirissä on myös vanha kunnostettu Koltta-aitta.
"

Päiväkirjamerkintöjä: