Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Akalauttapään ilmavalvonta

SARMITUNTURI
AKALAUTTAPÄÄN  ILMAVALVONTA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

054

Edellinen

Seuraava

Ilmavalvonta-tukikohta

Akalauttapään huipun länsipäässä. Keskellä Tsarmitunturin erämaata.Metsähallituksen Kulttuuriperintökohteiden inventoinnissa 2009.
"17 INARI, AKALAUTTAPÄÄ
Puolustusvarustukset? Tyypin tarkenne Ilmavalvonta‐asema?, puhelinlinjan jäännökset, Toinen maailmasota.
Tsarmitunturin erämaa‐alueen keskiosassa sijaitsevan Akalauttapää‐tunturin huipulla on pienen lautarakennuksen jäänteet. Rakennus on todennäköisesti ollut noin 3 x 5 metrin suuruinen, ja siitä on lautojen lisäksi jäljellä hyvin matala maapenkka. Noin 200 metriä rakennuksen jäännöksistä pohjoiskoilliseen on vanhan puhelinlinjan jäännökset."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004

12.01.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7620420

3557390

Huom:

LISÄKUVIA

Kevytrakenteinen lautarakennus. Jäljellä vain lautakasa. Jokunen tukevampikin puu lähinnä jaykisteenä ja kantavana runkona. Ei ole merkintää kartoillani.

Joidenkin tietojen mukaan Akalauttapäällä sijaitsi sodanaikainen ilmavalvonta tukikohta (Saksalaisten tähystyspaikka) jonka Metsähallitus olisi polttanut. Samalla olisi hävitetty myös Tsarmitunturin palovartijan maja. Palon jälkiä ei Akalauttapäällä näy Tsarmilla kylläkin.

Päiväkirjamerkintöjä:

26.6.2004
"...Vielä 2km ja olin Akalauttapään lavealla huipulla. Eipä ole tällä huipulla kivikekoa. Lautakasa kylläkin. Se näytti jonkinlaiselta palovartijan mökin jäänteeltä. Ikkunan aukko löytyi ja kattohuovan kappaleita. Pieni n.3m kanttiinsa pytinki oli aivan maantasalla. Hyvä paikka katsella maisemia ja turhautua. Lasinsiruja ja ammuttu peltitölkki..."