Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Iso Suorsajärvi itäinen

SARMITUNTURI
ISO SUORSAJÄRVI ITÄINEN

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

126

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Raja-Joosepin raja-asemalta noin 8kn pohjois-koilliseen Ison Suorsajärven itärannalla. Noin 50m järven rannasta ja noin 400m järven kaakkoiskärjestä pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


13.11.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7606600

3557280

Huom:

LISÄKUVIA

Iso Suorsajärven itärannalla, Suorsapään juurella, on kämpän jäänteet. Matala kämppä on hirsistä ja kooltaan noin 3m kanttiinsa. Äkkiseltään jäänteitä voisi ajatella vanhoiksi mutta pari seikkaa mietityttää. Oven puolelta otetussa kuvassa näkyy salvos jossa vaikuttaisi olevan moottorisahan jälki. Lisäksi oven oikealla puolella olevassa hirressä on vielä kaarnaa päällä.
Kämpen nurkassa on kamiinan jäänteet joten tämä on ollut lämmitettävä maja. Kirvesmiestyö ei näyttäisi olevan mitään huippulaatua. Mitään pitkäaikaista ja pysyvämpää ei siis ole ajateltu tehtävän. Ympäristökään ei näytä kuluneen, joten maja ei liene ollut pitkäikäinen.
”Sain juurikin Peltomaalta vahvistuksen että kämppä on ollut aitavahtien eli Venäjän vastaisen poroaidan kunnossapitoon liittyvä.” (AS 2018)
Rakennus on ollut hyvin piilossa ja syrjässä, siis harvojen tiedossa. Siksipä kai se on jäänyt karttoihinkin piirtämättä. Myös rajan ja varsinkin rajavyöhykkeen läheisyys voi olla osa syy ettei merkintä ole millekkään kartalle joutunut.

Katso 005 Iso Suorsajärvi.

Päiväkirjamerkintöjä: