Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Artan kämppä eli Karhumorosto

SARMITUNTURI
ARTAN KÄMPPÄ ELI KARHUMOROSTO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

022

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Pienen Arttajärven pohjoispäästä 1,3km suoraan pohjoiseen. Jängän pohjoispuolen penkalla. Vanhapäältä 3,2km suoraan itään.


Todella tyylikäs ja hyvällä hengellä toteutettu kämppä. Kiitos Metsäveljille.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004

21.02.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7622390

3553630

Huom:

LISÄKUVIA

Paikalle on rakennettu talkoo voimin uusi avoin tupa. Valmiina syksyllä 2013. Valoisan tuvan seiniä kiertää leveät laverit joille mahtuu 2-3 henkeä yöpymään. Tuvan keskellä on pöytä. Oven pielessä kamiina ja toisella puolen ovea pieni kaasuliesi.
Tuva puuhuolto on ollut kunnossa 2016 ja tupakin hienossa kunnossa.
2021 Metsähallituksen huollossa. Kamiina ja kaasuliesi.
Tupa on rakennettu keloista. Uusi tupa on samalla törmällä kuin edeltäjänsä.
Pohjois-suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 mainitsee seuraavaa: " 44. Ärttajärvi. ... Pikku-Ärttajärven pohjoispuolisen ojan varressa talvikäyttöinen maja, Tyydyttävässä kunnossa. Kamina. Majoitustilaa 3-4 henkilölle. Polttopuuta."
Vanha kämppä oli palanut 2001. Ei siis myöskään näy 2003 topokartassa. Tässä rupeaa miettimään sitä kuinka monta tupaa ehtii kadota ennen kuin niillä ehtii käymään.
MML:n vanhan karttapaikan topokartassa luki "porokämppä".
Vanhasta tuvasta oli 2004 jäljellä kasa tiiliä jokunen hiiltynyt hirsi ja puun oksalla saha, pannu, hormin pellin kehä ja jonkin sorttinen jakoavain. Vessa oli vielä pystyssä ja käyttökunnossa 2004 mutta poistunut 2008.
Vanha tupa oli kooltaan samanlainen kuin kämpät lapissa yleensäkin eli vajaat 4m sivuunsa. Hirret on olleet veistettyjä eikä pyöreitä kuten uudessa. Kaksiruutuinen ikkuna ovesta vasemmalla syrjällä. Kämppä on ollut korkeahko ja jyrkkäkattoinen. Vuoden 1993 valokuvassa näkyy että katto on rakennettu uudestaan aivan äskettäin (1990-luvun alku) ja sitä kattaa tumman vihreä huopa. Hirret on vanhoja joten kattokin lienee ollut alunperin jotain muuta kuin huopaa.

Päiväkirjamerkintöjä:

26.6.2004
"...Osuin oikeaan paikkaan Karhumoroston tuvan jängän laitaan ja pian olin tuvalla. Jängän laitaan oli kartalle merkitty kallio. Kun sitä ei siinä kohtaa ollut niin hetken epäröin sijaintiani. Vessa paljasti ensin tuvan sijainnin sillä itse tuvasta vain kasa tiiliä ja joitakin rojuja.
Hienoille paikoille nämä tuvat on aikanaan laitettu. Tämäkin komealla kumpuilevalla mäntykankaalla ja hiekkatörmän alla useampi lähde pursuaa vesiä pieniksi puroiksi.
Istuin ja lepuutin varpaita tovin. Käväisin katsomassa viereistä lampea yöpaikaksi mutta se ei miellyttänyt jo itikkamäärän takia joten palasin tuvan tuntumaan.
Törmän laitaan näköalapaikalle teltta ja teevesi kiehumaan. Kummasti tuo aurinkoinen, sateeton sää piristää mielialaa..."