Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Sarmitunturin palovartio

SARMITUNTURI
SARMITUNTURIN PALOVARTIO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

030

Edellinen

Seuraava

Palovartio

Sarmitunturin laen pohjoispään huipulla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2004

21.02.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7626250

3553060

Huom:

LISÄKUVIA

Topokartassa 1966 on merkitty rakennus ja teksti "palovartiomaja". Vuoden 1981 GT-kartassa ei rakennuksen merkkiä vain teksti "palovartio". 1992 Inarijärvi ulkoilukartassa pelkkä rakennuksen merkki ilman selittävää tekstiä. Ei näy uudemmissa kartoissa.
Paikalla vain rakennuksen pohjan neliö (v.2004) ja tulipaikan kiviä. Mökin puutavara kerätty pois tai polteltu ympäristön useassa nuotiopaikassa. Kaminan ym jäänteitä ympäristöön levinneenä. Paikalle on aikanaan tullut puhelinpiuhat, jokunen pylvään jämä vielä jäljellä. Viereinen kolmiomittaustorni pitäisi mielestäni purkaa vaarallisena (MH 2004).

Kämppä on palanut 1990-luvun lopulla. "Kämppä oli ollut tarkoitus säästää, sitä miksi kämppä paloi ei koskaan saatu selville... totesimme molemmat kuulleemme "monesta suusta" että kämppä oli tarkoitus säästää." (KA 2016)

Saariselän sanomissa (2003) olleen jutun mukaan Akalauttapäällä sijaitsi sodanaikainen ilmavalvonta tukikohta jonka Metsähallitus olisi polttanut. Samalla olisi hävitetty myös Tsarmitunturin palovartijan maja. Palon jälkiä ei Akalauttapäällä näy Tsarmilla kylläkin.

Päiväkirjamerkintöjä:

28.6.2004
"...Nousin Sarmitunturin laen itäpäähän. Laki on epätasainen ja harvakseltaan mäntyä kasvava. Lintuja pesii paljon rinteellä koska koko ajan joku oli piipittämässä varoitusääniä.
Kolmatta kilometriä kylmässä tuulessa tunturin laella teki tehtävänsä. Nokka alkoi vuotaa. Sarmitunturin pohjoispäässä on kolmionmittaustorni vielä paikallaan mutta tikkaat sinne on niin lahot etten uskaltanut kiivetä. Vieressä palovartijan kojun jäänteet eli neliön muotoinen multa/kivi sokkeli. Nurkassa kiviä hiukan enempi, takkaako varten. Jotakin rojua ja puhelinpylvään palasia ympäristössä. Ja tietenkin lasinsiruja. Tupa ollut noin 4x4m. Lähettelin viimeisiä tekstiviestejä tältä reissulta etelään ja sitten alas. Kylmä siellä oli..."