Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Vuoksijärven tupa

SARMITUNTURI
VUOKSIJÄRVEN TUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

007

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Vuoksijärven luoteisrannalla. 1km järven pohjoispäästä. Noin 7.3km Raja-Joosepin tiestä pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Kunnostettu

2004

28.10.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1945

7607640

3550940

Huom:

LISÄKUVIA
 

Mustattu neliö ja teksti "Kämppä" löytyy Taloudelliselta kartalta vuodelta 1930/63 alkaen.
Vuonna 2004 tilanne oli lohduttoman näköinen. "Avoimella pihakentällä Päärakennuksen lisäksi aitta. Päärakennus huonossa kunnossa. Kelpaa sääsuojaksi. Nukkua ei sisällä viitsi. Katto vuotaa takka vielä pystyssä, lattia pettänyt, ovi pönkän varassa, ikkunoissa muovit, hirretkin monin paikoin lahot. Aitta paremman näköisessä kunnossa, katto siinäkin vuotaa."
Inarilainen lehti 5.4.2006: "Suonikylän koltista suurin osa asettui Pohjanmaan evakkoretkeltä palattuaan Luton ja Nangujärven kairaan ja alueen erämaajärvien rannoille. Erkki Fofanoff löysi pirtilleen ja Anastasia-vaimolleen sijan Vuoksijärven luoteiskulmasta. ...
Erkin tekemään pirttiin asettui asumaan myös hänen äitinsä. Järvelle kehkeytyi kohta kuin pieni kylä, sillä vastarannalle rakensivat pirttinsä Olli Fofanoff ja hänen sisarensa sekä Sergei Fofanoff. Nämä kolme rakennusta on maailma jo laahannut minkä minnekin, vain Erkki Fofanoffin pirtti on pitänyt sitkeästi pintansa. Kun asukkaat Vuoksijärveltäkin siirtyivät 1949 Sevettijärvelle, jäi Erkin pirtti toisen Erkin eli Hurun Erkin kalakämpäksi. Hänen jälkeensä sitä käyttivät tämän pojat. Vähitellen se kuitenkin jäi avoimeksi autiotuvaksi."

Inarilainen lehti 5.4.2006: "... Jo sortumistilaan ehtinyt Vuoksijärven kolttapirtti on tänä keväänä kokenut jälleensyntymän. Inariseuran aloitteesta ja ahkerien talkoolaisten toimesta...." Suuret kiitokset Inari-Seuralle. Kämppä on taas kunnossa.

Järven vastarannalla Vuoksijärvi itäinen 006.

Päiväkirjamerkintöjä:

24.6.2004 "...Vuoksijärven laitaan tulin hivenen summamutikassa. Ei se niin tarkkaa tartte olla mihin tulee kunhan sitten tietää mihin lähteä. Muutamia satoja metrejä rantaa koilliseen ja olin Vuoksijärven kämpällä.
Vuoksijärven kämppä tai kalamökki on hirsinen takalla, parilla ikkunalla, pöydällä ja lavereilla varustettu tupavanhus joka ikävä kyllä on käytännöllisesti katsottuna entinen. Sääsuojaa se tarjoaa jos ei ole kovin kamala sää. Ovi on irti, lattia pettänyt, osa kattoa ilman huopia. Pihalla on parempi kuntoinen aitta, aivan hyvin kunnostettavissa mihin vaan. Sääli nähdä näiden tuhoutuvan. Ei taida olla ketään joka laittais kuntoon.
Teltta pihamaalle ja sapuskan tekoon. Itikkahuppu päässä poronlihaa muusilla. Söin toki teltassa ilman huppua. Mukava aloitus tälle reissulle. Huomiseksi saattaapi sateet etelästä jo saapua. Saas nähdä..."