Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Jänesojan pumppuasema

TUNTSA  MALTIO
Jänesojan pumppuasema

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

015

Edellinen

Seuraava

Pumppuasema

Tulppioon menevältä tieltä 450m pohjoiseen veturitien varrella. Iskemävaaralta laskevan puron varrella. Noin 7km Tulppiosta länteen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu


12.09.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7520680

3586730

Huom:

LISÄKUVIA

Samperin savotan veturitien tarpeisiin rakennettu korkea hirsinen pumppuasema. Vettä tarvittiin runsaasti vetureihin ja teiden jäädyttämiseen.
Pumppuasema on merkitty karttoihini 1992 ulkoilukartasta alkaen. Konesavotta oli käynnissä 1913-1916.
Oulun yliopiston arkkitehtiosaston erikoistyö  "Tukkikämppätutkimus" vuosilta 1970-72. esittelee joukon kohteita lapin savotoilta vuosilta 1880-1930. Jänisojan pumppuasema on yksi piirroksin esitellyistä kohteista. Pumppuaseman korkea "vesitorni" on vielä paikalla. Mutta vieressä ollut kämppä ja sen kyljessä ollut talli puuttuu kartoilta. Niistä on jäljellä vain kiviraunioita ja joitakin hirsiä paksun sammaleen ja varvikon alla.  Vesitorni on noin 4,5mx5m ja korkeutta piirustuksen mukaan harjalle 7m. Sisällä on ollut tulisija pitämässä säiliön vettä sulana. Vesisäiliö on paalujen nokassa tornin yläosassa. Pumppuaseman kämppä on ollut yksihuoneinen ja kooltaan n.7mx7m. kämpän kyljessä on ollut talli jossa 6 pilttuuta.
Pumppuaseman kautta kulkee nykyisin Samperin veturitien merkitty kävelyreitti.
Jäljellä oleva pumppuaseman vesisäiliö rakennus ei ole autiotupa tai päivätupa vaan museoviraston kunnostama rakennus. Puuhuoltoa ei ole, eikä yöpyminenkää taida olla sallittu kuin hätätapaiksessa.

Päiväkirjamerkintöjä: