Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Sandneselva

VÄTSÄRI - KESSI
SANDNESELVA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

006

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Noin 300m Norjan rajalta. 2,9km Rajaapään valtakunnan rajan mutkasta etelälounaaseen. Norjaan laskevan Sandneselvan varrella olevan pienen lammen pohjoisrannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2006

30.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7710150

3590130

Huom:

LISÄKUVIA  

Rajapään autiotuvasta 400m koilliseen. Näkyy 2003 topokartassa ja myös MML:n vanhemmissa topokartoissa.
Turvekammi on ollu isohko. Se on romahtanut vasta osittain. Sisältä näkee seiniä kiertävät riuista tehdyt makuulavitsat. Kammin keskellä on vielä kaminakin tallella. Sortuneessa seinässä on pieniruutuinen ikkuna. Kammi on niin lähellä rajaa ja niin hyvin varustettu että epäilen sen olleen rajamiesten käytössä. Toisaalta alue on poronhoidolle tärkeä (siksi rajapääkään ei ole talvisin auki moottorikelkkojen pelosta). Läheinen Mikkolanvaaran porotupa näyttää kuvien perusteella sen ikäiseltä että voisi olla tämän Sandneselvan varrella olevan kammin seuraaja. Kammin edestä virtaava puro on aika vaatimaton ja karttaankin piirretty lampi aika pieni. Kammin vieressä rinteessä on kivihyllyllä varustettu kellarikuoppa.

Päiväkirjamerkintöjä:

6.8.2006
. . . . Pistin vieraskirjaan merkinnän jotta olen ”Päiväkävelyllä” lähiseudulla.
Ensin piti tarkistaa se rakennusmerkintä joka on kartassa tuvalta 400m kaakkoon lähempänä rajaa. Sieltä löytynyt Turvekammi on ollu isohko. Se on romahtanut vasta osittain. Sisältä näkee seiniä kiertävät riuista tehdyt makuulavitsat. Kammin keskellä on vielä kaminakin tallella. Sortuneessa seinässä on pieniruutuinen ikkuna. Kammi on niin lähellä rajaa ja niin hyvin varustettu että epäilen sen olleen rajamiesten käytössä. Kammin edestä virtaava puro on aika vaatimaton ja karttaankin piirretty lampi aika pieni. Kammin vieressä rinteessä on kivihyllyllä varustettu kellarikuoppa.
Kammilta kun katsoi rajalle ja Norjan puolelle niin näki pari isoa tummaa ja kulmikasta möhkälettä. Piti oikein kiertää lähempää katsomassa jotta uskoi niiden olevan kiviä eikä rakennuksia.