Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Tsurnuaivi

VÄTSÄRI - KESSI
TSURNUAIVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

042

Edellinen

Seuraava

Rajakämppä / Porokämppä

Surnupään Lounaispuolella 4km huipulta. Surnupään eteläpuolelta alkavan puron itärannalla n.200m ennen puron kääntymistä luoteeseen. Norjan rajalta tulevan poroaidan koillispuolella n.1,7km Norjan rajalta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2006

08.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

(1952)

7694670

3578710

Huom: 

 LISÄKUVA

Entinen Rajamiesten hirsikämppä. Nykyään luovutettuna Vätsärin paliskunnalle. Kooltaan kämppä on noin 4m kanttiinsa. Rakennuksen takaseinää vasten on pieni kevytrakenteinen halkovaja. Ovesta vasemmalla on kamiina jonka piippu yltää, ilmeisesti vedon parantamisen takia kolmisen metriä katon yläpuolelle. Ovesta mentäessä oikealle on iso ruuduton ikkunajosta näkymä poroaidan portille. Maan kuluneisuudesta päätellen kämpän käyttö ei ole kovin vilkasta ainakaan sulan maan aikaan. Ympäristö on siisti. Kämppä on lukittu.
Rakennus löytyy topokartalta 1973 nimellä rajavartiotupa ja 1992 GT-kartasta merkinnällä Tsurnuoaivi Rajav.tupa.
Tuvan oven päällä olevassa oksista tehdyssä tekstissä lukee "TSURNUAIVI  1**2". Kaksi numeroa on osin tuhoutuneet. Toinen on varmaankin 9 mutta kolmannesta on jäljellä vain yläosa joten se voisi olla 2,3,5,6,7,8,9. Rakentaminen ajoituu 1950-luvulle joten oven päällä ilmeisesti 1952. Nykyään tunnettaneen paremmin nimellä Surnuoaivi.

Kirjassa "Vätsäri erämaa järven takana" on kappale entisten rajamiesten valvontatupien nykykäytöstä. Lainaus kirjasta: "Valvontatupien ketju rakennettiin Suovaselästä pohjoiseen seuraavasti: Korppikurujärvi, Kantojärvi, Muotkavaara, Joutsenpesäjärvi, Piilola, Kapperijärvi, Surnuoaivi, Surnujärvi, Rajapää ja Routasenkuru. ... Osa kämpistä siirrettiin metsähallitukselle. Sillä on niistä edelleen Rajapää ja Piilola, joka on nykyisin autiotupana. Surnuoaivin Metsähallitus luovutti Vätsärin paliskunnalle ja Joutsenpesäjärven Paatsjoen paliskunnalle."
Rajavartioasemat Suovasselkään ja Käyräjärvelle rakennettiin 1950-luvun alussa. Valvontatuvat lienevät siis samoilta ajoilta.

Päiväkirjamerkintöjä:

3.8
". . . Sitten aurinkosuunnan avittamana pienten lampien ja kivikkojen täplittämää seutua itään poroaidalle. Siinä 168,1 järven koillispäässä kiipesin tasaisen rantakiven päälle keittelemään päivän ensimmäistä taukokahvia. Järvellä tuikki. KALAA !!!. Kalavehkeet esiin ja rantaa perkaamaan. Saaliina yksi tärppi ja kaksi seurantaa. Paras saalis tähän mennessä. Vatsa vain ei moisista täyty.
Vajaan kilometrin päässä oli rajamiesten tupa jota täytyi käydä vilkaisemassa. Tuvan oven päällä olevassa oksista tehdyssä tekstissä lukee "TSURNUAIVI  1**2". Kaksi numeroa on osin tuhoutuneet. Toinen on varmaankin 9 mutta kolmannesta on jäljellä vain yläosa joten se voisi olla 2,3,5,6,7,8,9. Olettaisin kuitenkin luvun olevan 1962 (esim: Routanen 1961). Tupa on entinen Rajamiesten kämppä ja nykyään luovutettuna Vätsärin paliskunnalle. Kämppä oli tietenkin lukittu.
Tuvan portailla, oven edessä, oli rinkka. Rinkan päällä lappu eilispäivältä. Siinä luki: "Lähdin Rajapään tuvalle etsimään kadonnutta koiraa. Jos se tulee tänne soittakaa numeroon *** *****. Koira on kiltti... " jne. Pistin numeron muistiin ja jatkoin matkaa korva tarkkana. (Myöhemmin Rajapään tuvan vieraskirjasta sain lukea koiran ja omistajan löytäneen toisensa). . . "