Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Surnujärvi kalamaja

VÄTSÄRI - KESSI
SURNUJÄRVI KALAMAJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

048

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Surnujärven lounaispäässä n.170m Surnujärven laskuojan pohjoispuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2006

18.02.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7698460

3577700

Huom:

LISÄKUVA

Kämppä löytyy jo taloudelliselta kartalta 1944/45. Se on merkittynä vielä 2001 topokarttaan vaikka ollut lähes käyttökelvoton jo 1970-luvulla. 1990-luvulla oli vielä osa seinistä pystyssä.
1960-luvulla katto on jo vuotanut mutta kunnostustöitä vielä tehty. 1960-luvun lopulla on kämppä ollut jo sekainen ja ilmeisen vailla vakituista huoltajaa jäänyt oman onnensa nojaan.
Kämppä on ollut kooltaan noin 3x3m. Nurkan kivikasa on todennäköisesti takan raunio. 2006 on vielä kämpän alinta hirsikertaa hiukan näkyvissä ja se on osin hiiltynyt. Kämppä on ilmeisesti hissukseen rapistunut ja sen hirret on palanet nuotiossa. Ensin raunion ulkopuolella ja loput raunion sisäpuolella. Kämppä on ollut pienen kumpareen päällä ja mainiolla näköalapaikalla. Telttapaikkaa tuvan vierestä ei kannata etsiä vaan leiri kannattaa pystyttää Kivilompolan ja Surnujärven välissä olevan lammen koillisrannalle.

Päiväkirjamerkintöjä:

3.8.2006 ". . . Surnujärvelle tullessa oli taivas jo vetäytynyt pilveen, tuuli voimistunut ja viileäkin oli. Siinä matkalla poroaitaa seuraten oli hyvä tulla paitsi yhden pikkulammen kohdalla jossa aita meni niin pehmeään kuralätäkköön että, oli pakko palata hieman taakse ja siirtyä aidan länsipuolelle.

Surnujärven laskuojan yli piti hetken katsella kohtaa mutta pääsi kuitenkin saappaat jalassa kiveltä toiselle. Surnujärven päätyyn merkitty tupa oli odotettavastikin tuhoutunut. Valokuvauksen ja ympäristöön tutustumisen jälkeen päätin etsiä teltalle suojaisemman paikan Kivilompolan suunnalta. Siinä Surnun- ja Kiven- välissä on pieni lampi jonka itärannalla lähellä Surnun laskuojaa on mainio leiripaikka. Teltta pystyyn ja taukoa pitämään.

Ilta meni kalastellessa ja valokuvaten. Kuvia sain. . . . "