Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Piilolan tila

VÄTSÄRI - KESSI
PIILOLAN TILA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

068

Edellinen

Seuraava

Asuttu / autio tila

Nammijärven kaakkoisrannalla olevalla niemellä. Turvejärvestä laskevan ojan pohjoispuolella n.200m.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2006

24.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7672240

3569000

Huom:

LISÄKUVIA

Piilolan tila on perustettu 1896. Päärakennus on rakennettu 1900-luvun alkuvuosina. Sitä on nyttemmin peruskorjauksen yhteydessä pienennetty asuttavampaan kokoon. Tila oli 1970-luvulle asti asumisoikeudellinen kruununtorppa. Piilolan kentällä on ollut ainakin tupa (nykyinen vanha mökki), aitta, kalakellari (nykyisenä saunana), ulkouuni, kivenpäällysaitta, navetta ja heinälato, siltasuova, vedenlämmityskota ja mummontupa. Eli rakennuksia ja rakennelmia on ollut melkoisesti.
Vanhan pihakentän eteläpuolella männikössä on uudempi mökki ja useita muita uusia rakennuksia. Nämä mökit on myös vuokrattavissa 2021. (Nettimökki, Mökki-ID 9607). Sinne on myös siirretty kentältä 2 aittaa. Niliaitta on siirretty Njammijärven länsipuolelta Aapintuvalta.

Sodan aikaan Piilolassa oli ollut saksalaisia sotilaita. He olivat asustaneet tilalla, mutta eivät kuitenkaan olleet tuhonneet sitä pois lähtiessään, kuten muuten sitä tekivätkin.

Rakennukset ovat yksityisiä. Muutama sata metriä etelämpänä on Piilolan autiotupa josta pohjoiseen johtava polku kulkee Piilolan tilan uudempien rakennusten välistä.

Kiitos tiedoista P Morottaja sekä T Morottaja

Päiväkirjamerkintöjä:

30.7.2006
Turvemaan rinteellä tulikin vastaan komeaa puustoa. Jos tällaista on ollut kaikkialla niin komea on seutu ollut ennen muinoisia hakkuita. Runsaasti järeää puustoa. Hienoa.
Siellä Turvemaan rinteellä oli myös karhunloukuksi tulkitsemani hirsiladelma. Loppumatka Piilolaan menikin sitten pikamarssia polun löytymisen jälkeen. Pysähdyin Piilolan vanhan tiluksen kentän laidalle. Otin kuvia ja mietin menneiden elämää näillä syrjäisillä seuduilla.
Piilolan tiluksen vieressä on uudempia rakennuksia joiden välistä johtaa polku autiotuvalle muutaman sadan metrin päähän. Perillä olin aika väsynyt ja rasittunut mutta onnellinen.
Ilta meni tuvalla syöden ja lepäillen sekä sen ympäristöä katsellen. Puhettakin kuulin kun jotkut menivät tuvan ohi. Odottelin vieraita mutta ovi pysyi kiinni. Taisivat mennä Piilolan talolle.