Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Piilolan autiotupa

VÄTSÄRI - KESSI
PIILOLAN AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

069

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Nammijärven kaakkoisrannalla. Turvejärvestä laskevan ojan eteläpuolella n.300m.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2006

24.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

(1953)

7671820

3569060

Huom:

LISÄKUVIA

Autiotupana toimiva entinen rajamiesten hirsinen partiotupa. Vain 500m 068 Piilolan tilan eteläpuolella. 6 henkeä, kamiina ja kaasuliesi. Tupa on peruskorjattu vuonna 1997. Rajavartioston  hallussa  vielä  1980-luvulla.

Vanhemmissa kartoissani olevat rakennusten merkinnät vaihtelee täällä Nammijärven Piilolan suunnilla.
2001 topokartasta alkaen esiintyy vain yksi rakennus ja Piilolan tilan rajaa on muutettu siten, että autiotupa jää tontin ulkopuolelle.
Pienellä kiertämisellä tuvan ympäristössä (2006) ei mitään muita rakennuspaikkoja näkynyt. Tuvan takana (eteläpuolella) on kasa vanhaa puutavaraa, joka on tuvan peruskorjauksesta jäänyttä ja rakennuksen takana olleen katoksen jäänteitä, eikä siis minkään erillisen, puretun rakennuksen osia.

Piilolan autiotupa on samaa mallia kuin Routanen ja Tsurnuaivi.
"069, Piilola , rakennettu 1950 luvun alussa, Muistikuvan mukaan 1953." (PM 2009).

Kantojärven tieltä tulee merkitty polku Kessijärven kautta tänne Piilolaan. Polku on uudelleen merkitty kesällä 2008. Samalla on rakennettu tulistelulaavu polun varteen Nuottamajärvelle. Katso 146 Nuottamajärven laavu.

Päiväkirjamerkintöjä:

30.7.2006 "... Turvemaan rinteellä tulikin vastaan komeaa puustoa. Jos tällaista on ollut kaikkialla niin komea on seutu ollut ennen muinoisia hakkuita. Runsaasti järeää puustoa. Hienoa.
Siellä Turvemaan rinteellä oli myös karhunloukuksi tulkitsemani hirsiladelma. Loppumatka Piilolaan menikin sitten pikamarssia polun löytymisen jälkeen. Pysähdyin Piilolan vanhan tiluksen kentän laidalle. Otin kuvia ja mietin menneiden elämää näillä syrjäisillä seuduilla.
Piilolan tiluksen vieressä on uudempia rakennuksia joiden välistä johtaa polku autiotuvalle muutaman sadan metrin päähän. Perillä olin aika väsynyt ja rasittunut mutta onnellinen.
Ilta meni tuvalla syöden ja lepäillen sekä sen ympäristöä katsellen. Puhettakin kuulin kun jotkut menivät tuvan ohi. Odottelin vieraita mutta ovi pysyi kiinni. Taisivat mennä Piilolan talolle."

31.7 "Eipä tullut yöksi seuraa Piilolan autiotuvalle.
Päivän urakkaan kuului eteneminen pohjoiseen rajan tuntumassa katsellen tupia molemmin puolin rajaa.
Lähtö tuvalta taisi mennä hiukan myöhäiseksi. Läksin kuitenkin kohti rajaa kulkemalla eilistä reittiä takaisin. Sitten Turvemaan pohjoispuolitse hiukan satunnaisella suunnalla itään. Rajasta ei pääse ohi vaikka hiukan vinoon kulkisi. ..."