Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Joutsenpesä

VÄTSÄRI - KESSI
JOUTSENPESÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

071A

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Joutsenpesäjärven koillisnurkasta Norjaan laskevan joen länsipuolella, järven rannalla. Norjan rajalle 800m.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2006

09.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1954

7667670

3572950

Huom:

LISÄKUVA

Joutsenpesäjärvi on 2002 topokartassa nimetty Joukhaisenpesäjärveksi.
Tupa löytyy 1968 alkaen kaikista kartoistani. Tuvan oven päällä lukee "Joutsenpesä 1954"
Kirjassa "Vätsäri erämaa järven takana" on kappale entisten rajamiesten valvontatupien nykykäytöstä. Lainaus kirjasta "... Osa kämpistä siirrettiin metsähallitukselle. Sillä on niistä edelleen Rajapää ja Piilola, joka on nykyisin autiotupana. Surnuoaivin Metsähallitus luovutti Vätsärin paliskunnalle ja Joutsenpesäjärven Paatsjoen paliskunnalle."
Kämppä on isohko. Siinä on hirsisalvoksista päätellen jonkinlainen eteinen. Yksi nurkka on laho.  Oven vieressä on ilmoitustaulu ja opaskartta oletettavasti rajamiesten partiotupa ajoilta. Ilmoitustaululla oli lappu jossa pyydettiin ottaamaan puhelimitse yhteyttä paliskuntaan jos tarvitsee kämppää.
Kämpälle tulee etelästä kohtuullinen polku. Tuvan vieressä olevan joen yli on silta joka ritisi uhkaavasti kun siitä menin. Joki on hyvin ylitettävissä kiviä myöten. Tuvalle on ollut myös puhelin yhteys mutta vain tolpat on jäljellä, piuha kerätty talteen.
Järven rannalla pari sataa metriä kaakkoon on pienehkön rakennuksen jäänteet (Katso Joutsenpesäjärvi sauna 071B). Lieneekö rajamiesten sauna.
"Kämpälle tulee polku ja rajamiesten kelkkareitti Käyräjärven raja-asemalta. Kelkkaura jatkaa pohjoiseen Näätämöön asti maaston mukaan keskimäärin 1 km:n etäisyydellä rajasta." (MI 2008)

Päiväkirjamerkintöjä:

30.7.2006 ". . . Siirryin sitten entiselle rajamiesten tuvalle joka nyttemmin on paliskunnan hallussa. Tuvan oven päällä lukee "Joutsenpesä 1954". Kämppä on isohko. Siinä on hirsisalvoksista päätellen jonkinlainen eteinen. Oven vieressä on ilmoitustaulu ja opaskartta oletettavasti rajamiesten partiotupa ajoilta. Ilmoitustaululla oli lappu jossa pyydettiin ottamaan puhelimitse yhteyttä paliskuntaan jos tarvitsee kämppää. Tuvan vieressä olevan joen yli on silta joka ritisi uhkaavasti kun siitä menin. Joki on hyvin ylitettävissä kiviäkin myöten.

Pidin soppataukoa hakien samalla varjoa paahtavalta auringolta.

Kotona karttoja katsellessa ja kirjoja selatessa oli silmiin osunut norjan puolella Grenseparvasshytta niminen tupa norjan puolella. Rajalta ei pitäisi olla kuin muutama sata metriä joten sinne. . . . "