Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Joutsenpesäjärvi sauna

VÄTSÄRI - KESSI
JOUTSENPESÄJÄRVI SAUNA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

071B

Edellinen

Seuraava

Sauna

Joutsenpesäjärven koillisnurkasta Norjaan laskevan joen eteläpuolella, järven rannalla. Norjan rajalle 800m.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2006

14.12.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7667580

3573050

Huom:

LISÄKUVIA

Joutsenpesäjärvi on 2002 topokartassa nimetty Joukhaisenpesäjärveksi.
Rakennus on kooltaan noin 2,5x3,5m ja vain pari metriä rannasta. Kapea pääty järvelle ja siinä ovi. Toisessa päässä pieni tuuletusräppänä, ei ikkunoita. Rakennuksessa lapekatto ja matalampi puoli vain metrin korkuinen. Seinät on tehty kuorimattomista hirsistä. Päättelin kyseessä olevan saunan. Joutsenpesän entinen rajamiesten tupa (071A) on lahden takana noin 200m päässä.
Kämpästä on seinät pystyssä mutta katto romahtanut 2006.
"Taisi olla toukokuu 1978 kun saunoimme siinä. Katto ei ollut vielä sillon romahtanut. Melkeimpä ulkona oli lämpimämpää kun saunassa. Saunan ovat rakentaneet varusmiehet kun ovat tehneet Käyräjärven vartiolta puhelinlinjaa Nammijärven partiomajalle." (SK 2022)
"Rajamiesten matala sauna oli jo 70-luvulla käyttökelvoton. (MI 2008)"

Päiväkirjamerkintöjä:

30.7.2006 ". . . Polku löytyi ja se johti hyvänä Sakiapetäjävaaran pohjoispuolelle. Sieltä pikkuisen epämääräistä reittiä Joutsenpesäjärvelle eli Joukhaisenpesäjärvelle.

Ennen entistä rajatupaa näkyi rannalla pienehkö rakennus. Se on kooltaan noin 2,5x3,5m ja vain pari metriä rannasta. Kapea pääty järvelle ja siinä ovi. Toisessa päässä pieni tuuletusräppänä, ei ikkunoita. Rakennuksessa lapekatto ja matalampi puoli vain metrin korkuinen. Seinät on tehty kuorimattomista hirsistä. Päättelin kyseessä olevan saunan. Kämpästä on seinät pystyssä mutta katto romahtanut.

Siirryin sitten entiselle rajamiesten tuvalle . . . "