Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Pahtavaaranlampi

VÄTSÄRI - KESSI
PAHTAVAARANLAMPI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

074

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Pahtavaaranlammen pohjoispuolella jängän laidalla n.300m lammesta. 2,5kn Käyräjärven raja-asemasta itä-luoteeseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2006

23.04.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7663180

3571040

Huom: 

LISÄKUVIA

Rakennuksen merkintä vanhemmista topokartoista ja Inarijärvi veneilykartasta 1:50 000 v.1992. Merkintä on outo, aivan kuin 150m pitkä kenttä tai rata ja sen kyljessä rakennus. Ampumaratako ? Paikanpäällä ei tuollaista pitkää aluetta näkynyt. Jäi siis epäselväksi mikä se olisi voinut olla (ei aukiota, ei aitaa??). Tupakin oli vaikea löytää kun olin liikkeellä uudella topokartalla jossa tämä känppä ei enään esiinny. Kämppä on kuitenkin siinä mihin se on aikaisemmin piirretty. Kämpän vieressä penkassa on myös kaivettu maata (kellari). Tuo kaivanto muistutti myös kultamiesten tekemiä koemonttuja jokipenkoissa.
Tupa on maantasalla. Se on ollut kooltaan noin 3,5m kanttiinsa ja paikalla oleva puutavara on kovin palanutta, kertooko kämpän tuhoutumisen syyn vai onko joku pitänyt nuotiota tupavainaan seinähirsistä. Yhdessä kämpän nurkassa kivikasa joka kertoo tulisijan paikan. Jotain rojua on vielä maassa.
Kämppä on noin 50m jängällä olevasta pienestä lammesta länteen ja pohjoisen suunnalla n.30m päässä iso siirtolohkare.

Päiväkirjamerkintöjä:

30.7.2006 ". . . Aamun auringossa mukava kömpiä ylös teltasta. Päivän ensimmäinen etappi oli aika lähellä eli Pahtavaaranlammen pohjoispuolella oleva outo tupamerkintä ja "kiitorata". Vanhemmalla topokartalla tosiaan pitkä, yli 100m suorakaide ja sen itäpäässä rakennus. Piti olla helposti löydettävissä mutta ei sillä mitään ollut. Tai oli sentään se tuvan pohja joka löytyi vasta kun olin heittänyt rinkan selästä ja tehnyt laajoja kierroksia. Kyllähän se tupa oli oikealla paikallaan vanhassa topokartassa mutta mukana olleeseen uuteen karttaan olin merkinnyt vain summittaisen rinkulan. Mitään kartan mukaista "lentokenttää tai ampumarataa" en paikalla havainnut.
Kämpän vieressä penkassa on myös kaivettu maata (kellari). Tuo kaivanto muistutti myös kultamiesten tekemiä koemonttuja jokipenkoissa.
Itse tupa on täysin maantasalla. Koko noin 3,5m kanttiinsa ja paikalla oleva puutavara on kovin palanutta, kertooko kämpän tuhoutumisen syyn vai onko joku pitänyt nuotiota tupavainaan seinähirsistä. Yhdessä kämpän nurkassa kivikasa joka kertoo tulisijan paikan. Jotain rojua on vielä maassa. . . . "