Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Kessijärven tupa

VÄTSÄRI - KESSI
KESSIJÄRVEN  TUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

078A

Edellinen

Seuraava

Yksityiskämppä

Kessijärven pohjoispäässä järven laskujoen niskan eteläpuolella.


PRIVAT

Entinen Autiotupana toiminut rakennus ja joen varressa oleva sauna on jouduttu lukitsemaan Metsähallituksen antaman huoltotuen loppumisen takia. Harmillista mutta ymmärrettävää.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2006

24.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7659220

3562660

Huom:

 LISÄKUVA

Rakennus ei ole enää autiotupana.
”Luontopalvelut (Metsähallitus) ilmoitti, etteivät he enää pysty osallistumaan Kessijärven autiotuvan (patikka.net 078 A) huoltoon, joten olemme päätyneet lukitsemaan kämpän ja samoin myös saunan. Luontopalvelut ilmoittivat myös, että he siirtävät Piilolan polun kulkemaan eri reittiä, eli pois Kessijärven kämpän pihapiiristä.” (Terveisin Kessijärven kämppäporukka).

Tupa, sauna ja viereinen talo (078B) vaihtoivat omistajaa omistajaa (2013 ?). Nykyään ovat siis yksityisiä ja lukittuja.
Tuvan merkintä löytyy kaikista kartoistani 1950 yleiskarttakirjasta alkaen.
Autiotupana toiminut punamullattu hirsirakennus on laajan pihakentän laidalla ja saman rakennuksen toinen pääty toimii puuvajana. Olettaisin että kentällä on ollut isompi päärakennus ja nykyinen tupa on vain joku piharakennuksista. Kiersin kenttää ympäriinsa ja olin "näkevinäni" useita rakennupaikkoja. Varmaa ja selkeää rakennuksen kivijalkaa tai rauniota ei siinä illalla kierrellessä osunut silmiin.
Autiotupana toimineen rakennuksen edessä on selkeä kivijalka joten tämä rakennus on ollut laajempi tai paikalla on ollut aiemmin toisenlainen talo. Tupaan mennään pienen kuistin kautta ja sisälle mahtuu joitakin vuosia sitten tehdyn kunnostuksen jälkeen 3-4 nukkujaa. Mukava ja tunnelmallinen tupa.

"078A Kessijärvi, rajavartioasemana toiminut 1950 luvulla. Asemalle oli sijoitettu muutama rajajääkäri." (PM 2009)

Tuvasta alavirtaan 100-150m joen länsipuolella on metsässä heinikkoinen kohta joka muistuttaa rakennuksen paikkaa mutta mitään rakennusjäänteitä ei paikalta löydy.

Sauna on joen varressa sen pohjoispuolella noin 100 tuvasta. (Sauna on lukittu 2016). Edellinen sauna paloi syksyllä 2001, mutta rakennettiin uudestaan 2002.

Kantojärven tieltä lähtevä merkitty Piilolanpolku siirretty kulkemaan toisaalta.
Katso: 078B Kessijärvi pohjoinen

Päiväkirjamerkintöjä:

28.7.2006
"... Läksin seuraamaan Kessijärveä reunustavaa polkua. Muutamat huonokuntoiset pitkospuut ja pari kilometriä ennen Kessijärven Autiotupaa. Kessijärven autiotupa on iso pihakentän laidalla oleva pieni punainen tupa jonka toinen pää on puuvajana. Rakennus ei varmaankaan ole paikan päärakennus vaan joku piharakennuksista. Kentällä ja sen ympäristössä oli useita mahdollisia rakennuksen paikkoja.
Nälän tapettuani kävin katsastamassa saunan ja pistin sen lämpenemään. Odotellessani saunan lämpiämistä kiersin katselemassa Kessijärven perukan vanhaa tilaa. Päärakennus oli vielä käytössä ja lukittuna. Pihakentällä oli pari käyttökuntoista piharakennusta korkean heinikon keskellä.
Saunominen teki hyvää vaikka takana ei ollutkaan kuin puolikas vaelluspäivä. Hyvä sauna mutta joen uimapaikkaa en lähtenyt kokeilemaan. Saunan puita sai keräillä autiotuvan huvenneesta liiteristä. Ilta menikin sitten tuvan pöydän ääressä karttaa ja vieraskirjaa silmäillessä.
"