Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Rajavaara

VÄTSÄRI - KESSI
RAJAVAARA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

125

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa

Kapperijärven rajatuvalta itään Norjan rajalle ulottuvan jängän pohjoispuolella noin 150m rajalta länteen. Rajavaaran huipulta noin 950m etelään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2006

08.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7682750

3572600

Huom: 

LISÄKUVIA

Yllättäin vastaan tullut kämppä. Hieman aiemmin kämpän länsipuolella oli näkynyt sahattuja vanhoja kantoja joiden olemassa olemista ihmettelin. Noin3x3m kokoinen hirsikämppä jonka kaikki seinähirret on vielä paikallaan. Katto tullut muuten alas mutta kurkihirsi on vielä ylhäällä. Ovi länteen jängäälle ja purolle, ovesta oikealla ikkuna joka on kovin matalalla. Tuvan takaa löytyi yksi katkennut puusuksi. Hirsien salvokset on aika yksinkertaista mallia ja poikkeavat perinteisestä Suomalaisesta rakentamisesta. Mutta on tämä talvilämmin ollut.
”. . . Ikkunan oudohko arkkitehtuuri voisi selittyä käyttötarkoituksella; alhaalta ei näy ikkunan valo liian kauas ulos . . .
Ne nurkkasalvokset; varmaan hyvä ja oikea havainto. Saksalaiset itse tai heidän monikansallinen vankityövoimansa eivät useinkaan jos koskaan tehneet suomalaisia hirsinurkkia. Hyviä esimerkkejä on tänäkin päivänä Tankavaarassa useissa korsujen nurkkasalvoksissa."
(JK2008)

"125, Rajavaara, vanha rajavartioston partiomaja joka jäi käytöstä pois huonokuntoisuuden vuoksi ja tilalle rakennettiin paikkaan 053 uusi kämppä." (PM 2009).

Tupa ei näy missään kartallani. Lisää tällaisia.

Päiväkirjamerkintöjä:

1.8.2006 ". . . Kapperin tuvalta lähti polku itään kohti rajaa. Rajamiesten tuvalta rajalle, niinpä tietenkin. Sitäpä siis seuraamaan. Hyvä oli polku ja melkein rajalle johti ennenkuin katosi. Siinä matkalla kiinnitin huomiota muutamiin kantoihin ja muutama sata metriä ennen rajaa oli enempi vanhoja sammaleen peittämiä. Rajapään länsipuolella olevalta järveltä laskevan puron itäpuolella näkyi tupa, tai pikemminkin sellaisen jäänteet. Noin 3x3m kokoinen hirsikämppä jonka kaikki seinähirret on vielä paikallaan. Katto tullut muuten alas mutta kurkihirsi on vielä ylhäällä. Ovi länteen jängälle ja purolle, ovesta oikealla ikkuna joka on kovin matalalla. Tuvan takaa löytyi yksi katkennut puusuksi. Rajahistoriaa veikkaan rajan läheisyyden takia. Olisiko tämä Kapperijärven tuvan edeltäjä. Hirsien salvokset on aika yksinkertaista mallia mutta on tämä talvilämmin ollut.

Olin päättänyt siirtyä Norjan puolelle Føllvannskoialle yöksi. Matkaa ihan reipas rupeama, varsinkin näin "luppopäivänä". Ensin olisi vain kiivettävä Rajavaaralle. . . . "