Pääsivu Lapin kämpät Ylläs-Levi-Olos Muoltakota

YLLÄS - LEVI - OLOS
MULTAKOTA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

095

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Lainiotunturin ja Kukastunturin välisen laakson pohjalla. Hieman vajaa 1km nykyisestä Kotamajasta etelälounaaseen.


"Juurakkotervan polttoon tarvittiin vanhoja juurakoita, keloja ja tuulenkaatoja. Tervahauta kaivettiin joki- tai muuhun sopivaan törmään. Esimerkiksi Kesängin tervahauta on kumpareella lähellä Kesänkijärven itäpäätä. Todennäköisen tervakämpän edustavin raunio on Lainion ja Kukastunturin välisessä kurussa sijaitseva jo romahtanut Multakota, josta käytetään myös nimeä Multakämppä."  Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma. Sarja C36 sivu.19 (2008)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


03.11.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7509570

3383440

Huom:


Turvekammin ja -korsun tyyppinen kömmänä. Jonkinlainen tukevista keloista tehty hirsikehikko maatavasten. Hiekkaa ja turvetta kasattu katolle. Tällainen luonnehdinta vuodelta  1957 olevan kuvan perusteella. Vielä 1968 se on ollut yövyttävässä mutta jo huonossa kunnossa. Paikalta ei todennäköisesti enää löydy muuta kuin matala turvakumpare. Oletettavasti kämppä on liittynyt tervanpolttoon.
Kammi on merkitty vuoden 1968 ulkoilukarttaan ja nimeksi siinä annettu Multakota. Muista kartoista en merkintää ole löytänyt.
Koordinaatit tarkennettu (AJ 2015).
Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 mainitsee seuraavaa: "81. KOLMENTUNTURINKURU. Äkäslompolosta koilliseen sijaitsevien Lainio- ja Kukastunturien välisessä maastossa Hangasojan latvalla "Ylläs-Pallas" -tunturireitin varrella talvikäyttöinen korsurakenteinen hirsimaja. Hyvässä kunnossa.Takka. majoitustilaa 8-10 henkilölle. Polttopuuta."

Koordinaatit tarkennettu (AJ 2015).

Päiväkirjamerkintöjä: