Pääsivu Lapin kämpät Ylläs-Levi-Olos Pahtavuoma 1

YLLÄS - LEVI - OLOS
PAHTAVUOMA 1 (Vanha)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

024A

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Äkäsjärvestä itään sijaitsevan Kalvakeron eteläpuolella olevan niityn pohjoisreunalla. Kunnan rajasta itään n.430m ulkoilureitin varrella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


19.04.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7526530

3382620

Huom:


Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 : "91. Pahtavuoma 1. Äkäsjärvestä itään sijaitsevan Kalvakeron eteläpuolella olevan niityn  pohjoisrannassa "Ylläs-Pallas" tunturireitin varrella kesäkäyttöinen hirsimaja. Välttävässä kunnossa. Majoitustilaa 4-6 henkilölle. Polttopuuta". Kirjasessa on piirros jossa rakennuksen paikkaa merkitsevä rinkula on retkeilyreitin itäpuolella pohjoisesta laskevan puron kohdilla.
Nykyään tällä kohdin ei enään ole retkeilijöiden käytössä olevaa tupaa vaan ainoastaan jäänteet vanhasta niittypirtistä. Tuvan paikka on polun varrella juuri ennen pitkoksia. Maastossa näkee takan kiveyksen mutta rakennuksen tarkka koko ja muoto on jo hankalasti havaittavissa. Käytössä olevat autiotuvat on noin 700m länteen. Katso 024B Pahtavuoma 2.
Millään virallisella kartalla en ole nähnyt rakennuksen merkintää reitin varrella, tässä kohdin. Topokartoilla on kuitenkin useita jängän heinälatoja. Vuoden 1968 topokartalla  ja saman vuoden yleiskarttakirjassa on rakennuksen merkintä retkeilyreitiltä n.500m itään jängän etelälaidalla katso 025 Pahtavuoma etelä.

Päiväkirjamerkintöjä: