Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Kaamasjoen tupa

PAISTUNTURIT  KEVO
KAAMASJOEN TUPA

LAPIN KÄMPÄT   KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

078

Edellinen

Seuraava

Porokämppä / Yksityinen

Kaamasjoen itärannalla olevalla kumpareella hiekkapenkan päällä. Kaamasmukasta n.9km pohjoiseen.PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004

13.5.2007

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)
Huom:

Ei löydy omista paperikartoista mutta näkyy MML:n karttapaikan kartalla (2007). Kuivin autiotuvan ovessa oli kartta jossa tämä kämppä esiintyy autiotupana. Kunnostettu vanha tupa. Hirsirunko johon laitettu lautavuoraus. Katto uusittu äskettäin. Kamina ja muukin sisusta kunnossa. Ympäristö siisti ja vähän kulunut. Paikalle ei johda ajouria. Yksityinen.

Päiväkirjamerkintöjä:

16.6.2004 "Läksin länteen hieman ennen kymmentä kovassa ja kylmässä pohjoistuulessa. Ruohtervadda, Njáhkájohka ja Njoammelgielas yli yhteen menoon. Kun piti ruveta katsomaan tupaluettelon merkintää 049 näkyi alhaalla Kaamasjoen kivisen uoman rannalla harjakattoinen tupa. Ei etsimäni siellä pitänyt olla. Joka tapauksessa sinne, oli lukossa tai ei. Seinustalla saisi ainakin tuulensuojan. Tuuli oli voimakas ja seutu suojaton. Oikea kylki tuppasi tosissaan kylmettymän.
Tupa oli auki. Suuri kiitos. Samalla rupesi satamaan ... lunta, räntää, rakeita. Mikäs siinä kahvin keittoon vaan. Tupa on hirsinen ulkoa uudehkoilla laudoilla vuorattu. Hiljattain kunnostettu, ainakin katto. Ikkuna on iso, liian iso koska sen alareuna on sisäpuolelta laudoitettu. Seinähirret on vanhoja kuten niiden tilkkeetkin näyttää. Ikkunan, oven ja katon rajasta pursuaa uretaani. Sisämitat Å3x4m. Ovi on ikkunaa vastapäätä ja hyvä kamina sisään tultaessa oikealla puolella, vasemmalla hyllyllinen tarpeistoa kokkaamiseen. Pöytä ikkunan alla ja siinä radio. Laverit pöydän molemmin puolin. Ympäristö ei ole kovinkaan kulunut enkä nähnyt mönkijän uraa joten tupa lienee pääosin talvikäytössä. Erikoista ettei näin näkyvällä paikalla oleva tupa ole kartoissa. Voihan tupa olla joskus tähän siirretty. Katteena pelti ja vanhan huopakaton palasia muutama ympäristössä. Veikkaan että tupa on tuotu tähän tai sitten tämä on vain talvikäytössä.
(Jälkeenpäin Kuivin autiotuvan ovessa näin vanhan kartan jossa tämä tupa esiintyi autiotupana. Siis tuo tuvan siirtäminen tähän jostain muualta taitaa olla pois laskuista. Jäljelle jäänee vaihtoehdoista vanhan hirsikämpän täydellinen kunnostus ja käyttö vain talvisaikaan.)
Sainpas kuitenkin lämpimän sääsuojan kun pistin kaminaankin pesällisen risuja. Viestittelin taasen etelään. Komea kivivirta tuossa tuvan ikkunan alla. Kiviä 30-40m leveydeltä ja itse puro siellä kivien seassa muutaman metrin. Isoja lumiläikkiä joen penkalla.
Lumisade muuttui tihkuksi. Ei huvittanut jäädä kun lupasivat huomiseksikin sadetta. Sama se milloin kastuu. Tähtäsin niille Geatkegielasjohkan kammeille ...."